Home

Банкери от цял свят предупреждават за нова световна финансова криза

09.11.2023 9:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Банкери от цял свят предупреждават за нова световна финансова криза

Световните банкови лидери изразиха загриженост относно потенциалния произход на следващата финансова криза, като наблегнаха на ескалиращото геополитическо напрежение и призрака на по-строгите регулации.

Срещата на върха за инвестиции на глобалните финансови лидери, организирана от паричния орган на Хонконг, събра над дузина видни ръководители, за да обсъдят предизвикателствата пред финансовия сектор.

Председателят и главен изпълнителен директор на Morgan Stanley Джеймс Горман предположи, че следващата криза може да произтече от геополитически или политически фактори, без да уточнява подробности. Продължаващите конфликти като ситуацията в Израел и Газа и войната между Русия и Украйна, както и напрежението между САЩ и Китай, допринасят за повишаване на глобалната икономическа несигурност.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Шевгинг призна настоящата устойчивост на пазара в условията на глобални събития, но изрази загриженост, че внезапно нарастване на геополитическото напрежение може да наруши тази стабилност. Непредсказуемостта на подобни събития продължава да бъде сериозна тревога за банковите ръководители.

Разсъждавайки върху минали кризи, ръководителите обсъдиха отговора на централните банки на глобалната банкова криза от 2008-2009 г., като се съсредоточиха върху усилията за предотвратяване на повторение на кризата и стабилизиране на регионалните банки в САЩ. Продължаващото геополитическо напрежение усложнява макроикономическите перспективи.

Банковите лидери се обединиха в изразяването на загриженост относно строгите банкови регулации, особено предложението “Базелски край” от юли, което призовава за по-големи капиталови резерви за намаляване на рисковете. Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон разкритикува правилата като прекалено рестриктивни и потенциално вредни за икономическата активност и растежа.

В САЩ регулаторните органи предложиха по-строги капиталови изисквания за големите банки в отговор на масовото изтегляне на средства от по-малките банки в началото на годината. Банковата индустрия оспорва необходимостта от значително увеличение на капитала.

Председателят на UBS Group Колм Келехер предположи, че следващата криза може да възникне в сенчестия банков сектор, който управлява все по-голяма част от световните активи. Келехер подчерта, че е важно да се обърне внимание на размера на големите банки, тъй като натискът върху системата може да доведе до борба с по-малко конкурентни играчи, което ще затрудни прогнозирането на характера на следващата криза.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Добивът на Биткойн може да помогне за стабилизирането на енергийните мрежи според Hive

Взаимодействието с регулаторните органи е от съществено значение за индустрията за добив на Биткойн (BTC).

05.10.2024 14:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Кредиторите на FTX от еврозоната са готови за получаване на дължимите суми

Кредиторите на FTX в еврозоната ще получат плащания в евро въз основа на цените при затваряне на пазара през 2022 г., плюс такси за обработка в размер до 30%.

05.10.2024 9:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Главният изпълнителен директор на Solana критикува на администрацията на Байдън

Анатолий Яковенко, главен изпълнителен директор и съосновател на „Solana“, открито отправи критики към администрацията на Байдън, особено по отношение на неуспеха ѝ да насърчи създаването на работни места.

05.10.2024 7:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Президентът на Америка коментира случващото се между Израел и Иран

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предупреди, че Иран ще „плати висока цена“ за нападението от вторник, при което бяха изстреляни най-малко 180 балистични ракети, насочени към Израел.

04.10.2024 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.