Home

Колко точно е трудно копаенето на Биткойн?

18.10.2023 13:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Колко точно е трудно копаенето на Биткойн?

Биткойн миньорите участват в силно конкурентен процес, за да открият следващия валиден блок. Неотдавна трудността на добива на Биткойн достигна исторически максимум, което засили конкуренцията и повлия на рентабилността.

При откриването на блок даден миньор получава привилегията да събере награда от 6.25 прясно изкопани BTC. Те добавят Биткойн транзакции към този блок и го разпространяват до други възли за потвърждаване на транзакциите, включително тези от блоковата субсидия.

Интересно е, че по-високата скорост на движение дава на Биткойн миньора по-големи шансове да открие валиден блок. За да се поддържа 10-минутен интервал на откриване на блокове, трудността на добива на Биткойн се калибрира отново приблизително на всеки 2,016 блока, или около две седмици.

Това води до динамика, при която в среда с повишен хаш рейт е необходим по-голям такъв за намиране на следващия блок, което повишава трудността на добива на BTC. Обратно, сценарий с намаляваща хешираща мощност води до обратното, като намалява трудността на добива.

Важно е да се отбележи, че добивът на Биткойн постепенно става все по-труден с течение на времето, тъй като големите пулове продължават да увеличават своите хаш рейти. Тази тенденция води и до по-централизиран пейзаж на добива на Биткойн.

По-специално, трудността на добива на Биткойн достигна нов исторически връх от 61.03 трилиона хеша, необходими за добив на блок, при последното коригиране на трудността на 16 октомври.

Междувременно текущата средна дневна скорост на мрежата е 450 EH/s, според данни на mempool.space от 17 октомври.

Тъй като трудността на добива и хеширащата мощност продължават да се повишават, въведеният от Luxor “hashprice” индекс отразява въздействието. Този индекс се влияе от намаляването на блоковата субсидия за Биткойн наполовина на всеки четири години (халвинг), но също така разкрива намаляване на hashprice-а между всяко такова събитие. 

Индексът Hashprice измерва очакваната печалба в BTC за всеки TH/s PoW (хаш рейт), предоставен от миньор на Биткойн. Тя може да бъде конвертирана и в щатски долари (USD), които се колебаят поради деноминираната в долари цена на Биткойн.

По-конкретно, този индекс в щатски долари достигна петгодишно дъно през ноември 2022 г., отбелязвайки това, което сега се счита за локално дъно за този пазарен цикъл на Биткойн.

Въпреки това индексът се връща към най-ниските си стойности след последователното нарастване на трудността на добива, като на дневна база почива на $0.06 за TH/s, поставяйки Биткойн миньорите отново в нерентабилна позиция.

Този сценарий поставя допълнителни пречки пред Биткойн миньорите, които се опитват да се конкурират в минната индустрия, като същевременно облагодетелства вече доминиращите играчи или тези с по-лесен достъп до капитал, ASIC или евтини енергийни източници.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн: Анализатор прогнозира до 20% спад на цената

Крипто експерт преразгледа прогнозата си в отговор на неотдавнашния спад на Биткойн и слабото развитие на по-широкия пазар.

03.10.2024 18:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Franklin Templeton подава документи за нов индексен ETF за Биткойн и Етериум

Franklin Templeton Investments, мениджър на активи за трилиони долари, предложи на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) индексен борсово търгуван фонд за Биткойн и Етериум.

03.10.2024 16:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Китовете държат Биткойн над $60,000 на фона на геополитическото напрежение

Водещата криптовалута продължава да се задържа над $60,000 въпреки нарастващото геополитическо напрежение, докато Етериум (ETH) спадна с 4% до $2,350.

03.10.2024 14:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Биткойн ETF регистрираха значителен отлив, за разлика от Етериум

На 2 октомври Биткойн ETF-ите отбелязаха нетен отлив от $52.9 милиона, отразявайки смесените пазарни настроения.

03.10.2024 12:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.