Home

Финансовата система на БРИКС може да замени SWIFT при една от страните членки

03.10.2023 12:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Финансовата система на БРИКС може да замени SWIFT при една от страните членки

В условията на променяща се геополитическа обстановка Иран е готов да се възползва от очакваното си членство в групата на нововъзникващите икономики БРИКС.

Мохамед Бакер Калибаф, председател на иранския парламент, разкри интереса на Иран да приеме “BRICS PAY” – платформата за електронна банкова комуникация на групата – като алтернатива на системата на Обществото за световна междубанкова финансова телекомуникация (SWIFT).

Калибаф обяви плановете на Иран да въведе “BRICS PAY” от 1 януари 2024 г. в отговор на финансовите предизвикателства, които поставя SWIFT – ключова услуга за финансова комуникация, чиито корени са в Белгия. За съжаление връзките на SWIFT с Иран бяха прекъснати през предходните години, главно поради наложените от САЩ санкции.

Калибаф подчерта значителните възможности, които този преход може да разкрие. Чрез по-тясно обвързване с държавите от БРИКС -Иран цели да укрепи търговските си отношения. Тези държави вече представляват приблизително 30% от общата търговия на Иран.

Разкритията на председателя на парламента за BRICS PAY последваха участието му в среща на парламентарните лидери на страните от БРИКС в Южна Африка, както съобщиха от Press TV.

Той подчерта потенциала на BRICS PAY за съживяване на глобалните търговски ангажименти на Иран. Освен за смекчаване на неуспеха, причинен от SWIFT, “BRICS PAY” има потенциал да постигне целта на Иран за укрепване и разширяване на глобалните му търговски мрежи.

Освен това Калибаф оцени високо въвеждането на този платежен механизъм като значителна стъпка напред за консорциума БРИКС. “BRICS PAY” обещава да рационализира търговските процеси, намалявайки зависимостта от западноцентристки системи като SWIFT.

Визията на тази система, както е описана на официалния портал на BRICS PAY, е да се даде възможност на бизнеса и потребителите в рамките на териториите на БРИКС и извън тях. Тя има за цел да улесни сигурните и лесни транзакции в местните валути, като същевременно работи за намаляване на сложността и разходите, свързани с международните плащания.

Стремежът на Иран към BRICS PAY е не само стратегически ход, но и означава по-широка промяна в динамиката на световната финансова мощ, тъй като държавите търсят независимост от традиционно доминиращите системи.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Държава, която искаше да се присъедини в съюза, предполагаемо се отказва

Държава, за която преди това се тъврдеше, че иска да участва в БРИКС официално прекрати стремежа си към членство в съюза.

02.10.2024 20:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Binance разширява услугите си в Аржентина след регулаторно одобрение

Binance получи регулаторно одобрение от Националната комисия по ценните книжа на Аржентина, с което общият брой на одобренията в световен мащаб достигна 20.

02.10.2024 18:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Банката на Русия ще следи всички международни крипто транзакции в страната

Банката на Русия планира да следи всички трансгранични транзакции с криптовалути през следващите шест месеца, включвайки 19 големи банки като Citibank, MTS Bank и Raiffeisenbank.

02.10.2024 18:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Биткойн поевтиня в началото на октомври – мит ли е “Uptober” или е виновно геополитическото напрежение?

Биткойн започна октомври с негативна тенденция, разочаровайки инвеститорите, които очакваха продължаване на възходящата тенденция, на която се радваше към края на септември.

02.10.2024 17:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.