НАЧАЛО Други

Финансовата система на БРИКС може да замени SWIFT при една от страните членки

октомври 3, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Финансовата система на БРИКС може да замени SWIFT при една от страните членки

В условията на променяща се геополитическа обстановка Иран е готов да се възползва от очакваното си членство в групата на нововъзникващите икономики БРИКС.

Мохамед Бакер Калибаф, председател на иранския парламент, разкри интереса на Иран да приеме “BRICS PAY” – платформата за електронна банкова комуникация на групата – като алтернатива на системата на Обществото за световна междубанкова финансова телекомуникация (SWIFT).

Калибаф обяви плановете на Иран да въведе “BRICS PAY” от 1 януари 2024 г. в отговор на финансовите предизвикателства, които поставя SWIFT – ключова услуга за финансова комуникация, чиито корени са в Белгия. За съжаление връзките на SWIFT с Иран бяха прекъснати през предходните години, главно поради наложените от САЩ санкции.

Калибаф подчерта значителните възможности, които този преход може да разкрие. Чрез по-тясно обвързване с държавите от БРИКС -Иран цели да укрепи търговските си отношения. Тези държави вече представляват приблизително 30% от общата търговия на Иран.

Разкритията на председателя на парламента за BRICS PAY последваха участието му в среща на парламентарните лидери на страните от БРИКС в Южна Африка, както съобщиха от Press TV.

Той подчерта потенциала на BRICS PAY за съживяване на глобалните търговски ангажименти на Иран. Освен за смекчаване на неуспеха, причинен от SWIFT, “BRICS PAY” има потенциал да постигне целта на Иран за укрепване и разширяване на глобалните му търговски мрежи.

Освен това Калибаф оцени високо въвеждането на този платежен механизъм като значителна стъпка напред за консорциума БРИКС. “BRICS PAY” обещава да рационализира търговските процеси, намалявайки зависимостта от западноцентристки системи като SWIFT.

Визията на тази система, както е описана на официалния портал на BRICS PAY, е да се даде възможност на бизнеса и потребителите в рамките на териториите на БРИКС и извън тях. Тя има за цел да улесни сигурните и лесни транзакции в местните валути, като същевременно работи за намаляване на сложността и разходите, свързани с международните плащания.

Стремежът на Иран към BRICS PAY е не само стратегически ход, но и означава по-широка промяна в динамиката на световната финансова мощ, тъй като държавите търсят независимост от традиционно доминиращите системи.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.