НАЧАЛО Други

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

Въпреки че остава неформалнa група, БРИКС участва в дискусии по над 30 различни теми, включително регионална сигурност, туризъм и култура – някои от които не са включени в дневния ред на Г-20. Това не е алианс в какъвто и да е формален смисъл; няма санкции за неспазване на решенията, взети на годишните срещи на върха.

БРИКС не е и форум за безцелни обсъждания. Съвместно проучване на руски и канадски мозъчни тръстове показва, че степента на спазване на многостранните решения е над 75 %, което свидетелства за ефективно изпълнение.

Освен това БРИКС и свързаните с нея многостранни институции, като например Новата банка за развитие, нямат за цел да заменят съществуващите глобални организации. Вместо това те се стремят да отстранят някои от основните недостатъци на настоящия международен ред.

БРИКС може да не налага задължителни решения, но има значителен потенциал за установяване на общи позиции в ключови области. Една такава област може да бъде реформата на системата за управление на интернет, особено в областта на киберсигурността, където дискусиите са в застой.

От въвеждането на темите, свързани с информационните технологии, в БРИКС през 2015 г. спазването им надхвърля 90%. Китай и Русия са движещите сили на този напредък, като допринасят значително за развитието на програмата.

Като се има предвид нарастващият интерес към БРИКС от страна на други държави, си струва да се обмисли създаването на ново глобално партньорство за реформа на управлението на интернет, с ясно изразени “характеристики на БРИКС”.

Това партньорство би могло да подкрепи нововъзникващите сили в управлението на интернет, особено африканските и латиноамериканските държави, поради продължаващите икономически преходи и нарастването на населението.

Такова партньорство предлага привлекателна алтернатива на предишните изключителни формати, които често пренебрегваха интересите на развиващите се страни. Гласовете от глобалния Юг биха осигурили признание и подкрепа за многостранните инициативи на БРИКС, които потенциално биха могли да включват реформи на ключови институции за управление на интернет като ICANN и Интернет обществото, правейки ги по-прозрачни и отговорни.

Освен това дневният ред на информационната сигурност би могъл да процъфтява без неправомерното влияние на западните страни, които се стремят да запазят привилегированите си позиции при преговорите по въпросите на киберсигурността и кибервойната.

Осезаем напредък е възможен, ако тази предложена програма стане централен акцент в по-широката рамка на БРИКС. Председателствата на Южна Африка през тази година и на Русия през 2024 г. са подходящ момент за започване на тези дискусии.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.