Home

Борбата за надмощие в Близкия изток: Саудитска Арабия срещу ОАЕ

25.09.2023 7:00 3мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Борбата за надмощие в Близкия изток: Саудитска Арабия срещу ОАЕ

Преди Мохамед бин Салман да се издигне като фактически лидер на Саудитска Арабия, той беше неизвестен млад принц, чието бъдещо глобално влияние беше неясно.

Именно президентът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян изигра ключова роля за извеждането на Мохамед в светлината на международното внимание.

В средата на 2010 г., когато Мохамед бързо се издигна в саудитската кралска йерархия и стана министър на отбраната преди да навърши 30 години, шейх Мохамед предвиди потенциала му и се погрижи името му да намери отзвук в западните политически кръгове.

Този съюз между шейх Мохамед и престолонаследника Мохамед оформи значително геополитическия пейзаж в Близкия изток. Въпреки това, когато стремежът на Мохамед към власт се засили, тяхното някога силно партньорство започна да се разпада.

Бързото издигане на саудитския престолонаследник Мохамед през последните години създаде сложни отношения с шейх Мохамед, когото мнозина смятат за негов ментор. Неумолимият стремеж на Мохамед към слава обтегна отношенията между съседните държави, излагайки на риск регионалната стабилност.

Историческото напрежение между Саудитска Арабия и ОАЕ е фон за тази променяща се динамика. Спорът за Бураими през 50-те години на ХХ век и уреждането на границите през 70-те години оставиха емирците да се чувстват ощетени и едва Арабската пролет ги сближи със споделената загриженост за Катар. Въпреки тези предизвикателства двете нации намериха допирни точки и укрепиха съюза си.

През последните години се наблюдава ескалация на съревнованието им за регионално господство. Икономическото предимство на ОАЕ, което се крепи на статута на Дубай като бизнес център, е изправено пред огромно предизвикателство от амбициозния план на Мохамед “Визия 2030”. Тази инициатива за трансформация, включваща перспективни проекти като “The Line” и насочена към сектори като развлеченията и пътуванията, се конкурира пряко с жизненоважни отрасли в ОАЕ.

Стратегическите стъпки на Саудитска Арабия, включително пускането на Riyadh Air и придобиването на футболния клуб Newcastle United, показват готовност да оспори пряко влиянието на ОАЕ. Освен това предстоящите разпоредби, задължаващи чуждестранните компании да установят регионални централи в Саудитска Арабия, са сигнал за съществена промяна в баланса на силите.

Дръзките политически маневри на престолонаследника принц Мохамед, като антикорупционната чистка през 2017 г. и инцидента с Джамал Хашоги през 2018 г., породиха опасения относно неговите неконтролирани амбиции. Конфликтът в Йемен подчертава нарастващото разминаване между двете държави, като Саудитска Арабия подкрепя йеменското правителство, а ОАЕ – сепаратистка група.

Развиващата се динамика между Саудитска Арабия и ОАЕ има далечни последици не само за региона на Персийския залив, но и за световната геополитика. Намирането на деликатен баланс между съответните им интереси и стремежи ще бъде от решаващо значение за предотвратяване на по-нататъшна дестабилизация в Близкия изток.

Навигацията в тези сложни отношения ще бъде решаваща задача за двете държави през следващите години. Тъй като те се борят за регионално надмощие, последиците от ескалиращото съперничество заплашват да надхвърлят границите на Персийския залив, оказвайки влияние върху по-широката международна общност.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Богатството на Зукърбърг се увеличи до $201 милиарда – eто защо

Марк Зукърбърг, технологичният визионер, който стои зад Meta, сега е четвъртият най-богат човек в света със състояние от $201 милиарда.

01.10.2024 22:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Gemini ще закрие всички канадски сметки до края на годината

Популярната крипто борса Gemini ще закрие всички канадски сметки до края на 2024 г., предоставяйки на клиентите 90-дневен срок за изтегляне на активите си.

01.10.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Robinhood въвежда крипто преводи за потребителите на европейския пазар

Robinhood въведе дългоочаквана функция, която позволява на европейските потребители да прехвърлят криптовалути, като по този начин подобрява контрола на потребителите върху техните дигитални активи.

01.10.2024 21:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Акциите на SoftBank реализират ръст – какво се крие зад печалбите?

Акциите на SoftBank Group Corp. поскъпнаха във вторник след съобщения, че японската компания може да участва в значителен кръг на финансиране.

01.10.2024 19:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.