Home

Очакват ли се спадове на еврото срещу долара?

11.09.2023 10:00 2мин. четене Alexander Stefanov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Очакват ли се спадове на еврото срещу долара?

Еврото дебютира на 1 януари 1999 г., като първоначално то съществува във виртуалната сфера, предимно за счетоводни и електронни транзакции.

Едва през 2002 г. в обращение влизат осезаеми евробанкноти и монети, които заменят няколко от наследените европейски валути като германската марка, френския франк, холандския гулден, испанската песета, италианската лира, гръцката драхма и други, които постепенно избледняват.

Тази трансформация поставя началото на пътя на еврото към превръщането му в една от най-значимите резервни валути. Към 2020 г. еврото заема значителен дял от 36.7% от световния пазар на разплащанията, отстъпвайки на доминацията на щатския долар от 38.7%.

През целия период на съществуването си еврото се сблъсква с различни предизвикателства, по-специално с кризата на държавния дълг от 2008 г., която налага северноевропейските държави да предоставят финансова помощ на своите южни партньори, борещи се с неизпълнение на дълговите си задължения.

През 2022 г. обаче еврото се сблъска с още по-сериозно изпитание на прага на Европа, след като избухна войната между Русия и Украйна. Тези геополитически сътресения доведоха до значително обезценяване на еврото, като до 2023 г. то достигна най-ниската си стойност от над две десетилетия насам.

За инвеститорите, които търсят експозиция към движенията на еврото спрямо щатския долар, Currency Shares Euro Trust (FXE) предлага опция за борсово търгуван фонд (ETF), който отразява тези колебания. Забележително е, че в доларовия индекс, както е показано на графиката, еврото има значително тегло от 57.6%.

След най-ниската точка през 2022 г. еврото показа признаци на възстановяване спрямо щатския долар. През септември 2022 г. стойността на еврото достигна най-ниското си равнище спрямо долара от 2002 г. насам.

Поглед към дългосрочната графика подчертава спада на еврото под паритета в периода от юли до ноември 2022 г. В дълбините на този спад валутната двойка достигна надир, разменяйки се по курс от 0.95364 щатски долара, като впоследствие изстреля доларовия индекс до двадесетгодишен връх.

От друга страна, графиката на доларовия индекс разкрива покачване до 114,780, отбелязвайки най-високото си равнище от 2002 г. насам. В противовес на това обаче еврото отскочи от септември миналата година, като по този начин оказа натиск за понижаване на доларовия индекс.

Очаквайте колебания в динамиката на валутния курс на еврото към щатския долар. За управление на рисковата експозиция в рамките на тази валутна двойка може да се избира между извънборсовия валутен пазар, пазара на фючърси или ETF.

Към момента на писане на статията септември краткосрочната траектория на съотношението евро-долар изглежда е с тенденция към понижение. Струва си да се отбележи, че икономическите и геополитическите събития през следващите месеци вероятно ще окажат най-съществено влияние върху посоката на стойностното отношение между тези две основни резервни валути.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Европейската централна банка вероятно ще намали лихвите през октомври на фона на слабите данни

Икономистите все по-често прогнозират намаляване на лихвените проценти с 0.25% от Европейската централна банка (ЕЦБ) през октомври, измествайки се от по-ранните очаквания за намаление през декември.

30.09.2024 16:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Основателят на Nvidia разкри как САЩ може да се справят с AI дезинформацията преди изборите

Докато САЩ се подготвят за президентски избори през ноември, загрижеността за дезинформацията, управлявана от изкуствен интелект, нараства.

30.09.2024 15:30 2мин. четене Kosta Gushterov

По-добра инвестиция ли са акциите на Microstrategy oт Биткойн?

Ранната инвестиция на MicroStrategy в Биткойн се оказа изключително успешна, като донесе 36-кратна възвръщаемост и затвърди статута ѝ на най-големия публичен притежател на криптовалутата.

30.09.2024 15:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Губернаторът на Калифорния налага вето върху спорен AI законопроект

На 30 септември губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм наложи вето на спорния законопроект в сектора на изкуствения интелект SB 1047.

30.09.2024 14:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.