НАЧАЛО Други

БРИКС: Доларът засенчва азиатските валути – Китай и други държави вземат мерки

септември 10, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Доларът засенчва азиатските валути – Китай и други държави вземат мерки

Засилването на долара спрямо местните валути на валутните пазари предизвика тревога сред азиатските валутни власти.

Всеки ден щатският долар поставя нови рекорди – тенденция, която противоречи на стремежите на групата БРИКС. В резултат на това Китай, член на БРИКС, заедно с Япония, активно търси варианти за ограничаване на възхода на долара.

Повишението на обменните курсове на щатския долар спрямо местните валути може да се отдаде на последователните повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв през годината. Това развитие създава диспропорции на валутните пазари както в Китай, така и в Япония. Освен това ескалиращата цена на суровия петрол допринася за рязкото покачване на курса на долара на валутните пазари.

Китай, член на БРИКС, неотдавна въведе нова наредба, според която финансови институции в страната трябва да поддържат депозити в чуждестранна валута само в размер на една трета от притежаваните от тях активи. Този ход отразява намерението на Китай да ограничи господстващото положение на щатския долар над китайския юан на световните пазари.

Алиансът БРИКС колективно работи за насърчаване на използването на местни валути в международната търговия, като по този начин намалява значението на щатския долар.

Освен това Япония проучва стратегии за ограничаване на нарастващата сила на щатския долар спрямо йената. Масато Канда, заместник-министър на финансите на Япония, заяви, че правителството ще се заеме със спекулативните търговски дейности на валутните пазари.

Канда подчерта, че Япония е готова да предприеме необходимите мерки за укрепване на йената и за ефективно ограничаване на рязкото нарастване на щатския долар.

Въпреки това Едуард Моя, валутен стратег в OANDA, посочи, че действията, предприети както от Китай, така и от Япония, може да се окажат недостатъчни за ограничаване на възхода на долара. Той твърди:

Разговорите на валутната арена нямат голяма тежест без убедителни данни или пазарни условия, които да обосноват решителни и въздействащи действия.

В заключение той отбеляза:

Въпреки силните изявления на заместник-министъра на финансите по международните въпроси пазарите остават скептични по отношение на предстоящото прилагане на тези мерки от страна на Япония.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

2 Отговори на “БРИКС: Доларът засенчва азиатските валути – Китай и други държави вземат мерки”
  1. Евстати,

    Чудна работа!
    И защо Турция,Полша и Китай купуват тонове злато а не долари?
    Един балон като се надува постоянно на края се пука,много са се опитвали да господстват на земята,на последния който се опитва май природата няма да му позволи,както е тръгнало с тези наводнения ,урагани и пожари!

  2. Nikolai Valchev,

    Нормална Тенденция! Бягството от Долара, и стремежа за печалба от обмяната ще я засилват до Пълния срив на долара!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.