Home

Саудитска Арабия и Русия изненадаха търговците с решението си за доставки на петрол

06.09.2023 5:00 2мин. четене Alexander Stefanov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия и Русия изненадаха търговците с решението си за доставки на петрол

Саудитска Арабия и Русия съвместно решиха да удължат индивидуалните си намаления на доставките на петрол с още три месеца, което е по-активен ход от очакваното.

Лидерът на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще запази намалението на производството си с 1 милион барела дневно до декември, задържайки добива на около 9 милиона барела на ден – най-ниското ниво от години насам – в продължение на шест месеца.

Едновременно с това Русия ще удължи намалението на износа си с 300,000 барела на ден за същия период.

Това доброволно намаляване на добива ще бъде подлагано на ежемесечни прегледи, за да се обмисли по-нататъшно намаляване или увеличаване на добива, с цел да се осигури стабилност на петролния пазар.

Световните пазари на суров петрол се затягат, тъй като търсенето се доближава до рекордни нива, въпреки опасенията за икономическия растеж на Китай. Това решение, което надхвърли пазарните очаквания, повиши цените на суровия петрол тип “Брент” с 1.54% до $90.37 за барел в Лондон.

Първоначално Саудитска Арабия въведе допълнителни съкращения на доставките през юли, задълбочавайки намаленията, направени с партньорите от ОПЕК+.

Критици от големите страни потребителки изразиха загриженост относно тази интервенция, опасявайки се, че тя може да натовари потребителите и да попречи на икономическото възстановяване, тъй като търсенето на горива в световен мащаб се увеличава, а запасите се изчерпват.

Усилията за запазване на пазара бяха на цената на Саудитска Арабия, което доведе до значително понижаване на прогнозите за икономическия ѝ растеж от страна на Международния валутен фонд.

Въпреки това Саудитска Арабия изглежда готова да поеме тази цена, тъй като вероятно се нуждае от цени на петрола близо до $100 за барел, за да финансира амбициозните проекти за разходи на престолонаследника Мохамед бин Салман, според Bloomberg Economics.

Бярне Шилдроп, главен анализатор на суровини в SEB AB, предполага, че е малко вероятно Саудитска Арабия да се откаже от настоящата си стратегия за приоритизиране на цената над обема на петролния пазар. Акцентът остава върху цената, а не върху количеството.

Източник: Bloomberg

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Притокът на средства към крипто инвестиционните продукти продължи и през миналата седмица

За трета поредна седмица инвестиционните продукти, свързани с криптовалути, отбелязаха значителен приток, възлизащ на $1.2 милиарда, както съобщават от CoinShares.

30.09.2024 16:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Европейската централна банка вероятно ще намали лихвите през октомври на фона на слабите данни

Икономистите все по-често прогнозират намаляване на лихвените проценти с 0.25% от Европейската централна банка (ЕЦБ) през октомври, измествайки се от по-ранните очаквания за намаление през декември.

30.09.2024 16:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Основателят на Nvidia разкри как САЩ може да се справят с AI дезинформацията преди изборите

Докато САЩ се подготвят за президентски избори през ноември, загрижеността за дезинформацията, управлявана от изкуствен интелект, нараства.

30.09.2024 15:30 2мин. четене Kosta Gushterov

По-добра инвестиция ли са акциите на Microstrategy oт Биткойн?

Ранната инвестиция на MicroStrategy в Биткойн се оказа изключително успешна, като донесе 36-кратна възвръщаемост и затвърди статута ѝ на най-големия публичен притежател на криптовалутата.

30.09.2024 15:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.