Home

Икономическият спад в Китай: Препятствие пред глобалния просперитет

17.07.2023 15:03 3мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономическият спад в Китай: Препятствие пред глобалния просперитет

Икономиката на Китай бележи бавен растеж, като през второто тримесечие разширяването е минимално, а през юни безработицата сред младите хора е рекордно висока.

Това затихващо възстановяване представлява риск за световната икономика на фона на потенциална рецесия в САЩ и Европа. Потребителските разходи са ограничени, износът намалява, а недвижимите имоти и финансите на местните власти допринасят за мрачните перспективи. Приблизително 20% от китайските младежи на възраст между 16 и 24 години са безработни.

Китайският лидер Си Дзинпин и неговите служители са изправени пред предизвикателството да поддържат растежа на фона на редица проблеми, включително обтегнатите отношения със Запада и споровете за полупроводниците. 

Инвазията на Русия в Украйна допълнително усложни нещата. Въпреки че се очаква годишният икономически растеж да достигне целта на правителството от около 5% за тази година, загубата на инерция налага допълнителни мерки за съживяване на доверието на домакинствата и бизнеса.

През второто тримесечие икономиката на Китай нарасна само с 0.8%, което е значително по-малко от отчетените през предходното тримесечие 2.2%. Слабите продажби на дребно, потиснатите инвестиции в частния сектор и намаляващият износ допринесоха за този бавен растеж.

Годишният растеж през второто тримесечие достигна 6.3%, като не оправда очакванията на икономистите. Повишаването на годишния темп се дължи главно на спада през същото тримесечие на миналата година по време на COVID-19 епидемията.

Възстановяването на Китай не се развива по същата траектория, както при другите големи икономики. Докато в САЩ и Европа се наблюдава бързо възстановяване на потребителските разходи, потребителите в Китай остават предпазливи.

Продажбите на дребно през юни нараснаха само с 0.2%, отразявайки тревогите за работните места, икономиката и продължаващите последици от пандемията. Равнището на безработица в градовете се задържа стабилно, но безработицата сред младежите нарасна.

Инвестициите в дълготрайни активи нараснаха с незначителните 0.4% през юни, главно поради слабост в сектора на недвижимите имоти, докато промишленото производство се разшири с 0.7%. Нулевият темп на инфлация в Китай през юни е по-слаб от този в Япония, което свидетелства за различно икономическо представяне.

Производствената активност е слаба в световен мащаб, а данните от Китай и други азиатски икономики сочат спад в търговията.

Световната банка прогнозира забавяне на световния икономически растеж през втората половина на годината поради мерките за ограничаване на инфлацията, предприемани от централните банки. 

Икономистите препоръчват на китайските власти да предприемат допълнителни мерки в подкрепа на затихващото възстановяване, включително пряка подкрепа за домакинствата, за да се стимулира потреблението и да се създадат нови работни места. Китайските официални лица обаче предпочитат предпазливи мерки за стимулиране, за да се избегне прекомерното задлъжняване.

В обобщение, китайската икономика се бори с бавен растеж, висока безработица сред младите хора и намаляващи потребителски разходи и износ. Китайските власти са изправени пред предизвикателството да съживят икономиката, като същевременно управляват обтегнатите отношения със Запада.

Необходими са допълнителни мерки за възстановяване на доверието и подпомагане на потреблението на домакинствата. Предпочитат се обаче предпазливи подходи, за да се предотврати прекомерното натрупване на дълг.

Източник: WSJ

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ще успее ли да се спаси китайската икономика с допълнителни $142 милиарда?

Китай обмисля значително увеличаване на капитала с около $142.4 милиарда (1 трилион юана), за да подкрепи най-голямата си държавна банка, с цел да съживи отслабващата икономика и стагниращите пазари.

26.09.2024 22:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Джъстин Сън мести милиони в TUSD: Предстои ли пазарна турбуленция?

Неотдавнашната дейност на Джъстин Сън, основател на Tron блокчейна, привлече вниманието, след като на различни адреси бяха прехвърлени милиони в TUSD – стабилни монети, обвързани с щатски долари.

26.09.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Черна гора използва екстрадицията на До Куон като инструмент в сделка според бивш министър

Бившият министър на правосъдието на Черна гора Андрей Милович изрази сериозна загриженост относно потенциалната връзка между екстрадирането на съоснователя на Terraform Labs До Куон и концесионната сделка за черногорските летища с Южна Корея.

26.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

ОАЕ се превръща във водещ крипто център според доклад на Chainalysis

В неотдавнашен доклад на Chainalysis се подчертава, че Обединените арабски емирства (ОАЕ) се открояват в глобалната активност в областта на криптовалутите, като показват значителен ръст във всички категории по размер на транзакциите.

26.09.2024 20:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.