НАЧАЛО Блокчейн

Етериум: Мрежата временно прекъсна финализирането на транзакциите

12.05.2023 15:33 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Етериум: Мрежата временно прекъсна финализирането на транзакциите

Както съобщи консултант по здравеопазване в блокчейн общността, в четвъртък веригата Beacon на Етериум е претърпяла временно спиране на финализирането.

Според туитове от потребител с псевдонима “superphiz.eth“, инцидентът е настъпил около 23:00 ч. българско време на 11 май.

Въпреки че точната причина все още не е известна, заслужава да се отбележи, че веригата на Етериум е проектирана да бъде устойчива в такива ситуации.

Според Сам Мартин, старши анализатор в Blockworks Research, през този период Етериум е бил изправен пред предизвикателства при постигането на консенсус.

В резултат на това е имало краткотраен спад в участието на валидаторите в консенсусния слой, въпреки че той не е имал трайно въздействие.

Мартин подчерта значението на наличието на разнообразни клиенти сред валидаторите на Етериум, като изтъкна необходимостта от разнообразие на клиентите, за да се гарантира децентрализацията на мрежата.

В последващ туит около 23:50 ч. българско време беше посочено, че финализирането на блоковете е възобновено.

Важно е да се отбележи, че ако даден клиент за консенсус има компрометирани повече от 33% от своите нодове в Етериум, Beacon веригата може да спре да се финализира, което потенциално може да компрометира потребителските транзакции и да застраши сигурността на целия блокчейн на Етериум.

В предишни случаи поддържането на разнообразни валидатори се е оказало ефективно за предотвратяване на атаки от типа “отказ на услуга“. По време на атаките за отказ на услуга в Shanghai през 2016 г. доминиращият по това време клиент (Geth) беше насочен към него, което доведе до забавяне на блоковите операции.

Въпреки това алтернативните клиенти, незасегнати от уязвимостта, останаха оперативни и предотвратиха компрометирането на мрежата на Етериум.

Superphiz.eth посочи загубата на финализиране като потенциален тест в реални условия за разнообразието на консенсусните клиенти и омаловажи цялостното значение на инцидента.

В момента разработчиците на Етериум провеждат допълнително разследване на инцидента и се очаква своевременно да бъде разкрита допълнителна информация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Binance премахва тези 5 криптовалути от фючърсната си платформа

Binance Futures, подразделението за търговия с фючърси на крипто борсата Binance, представи оперативни корекции, които ще засегнат няколко безсрочни договора.

06.05.2024 17:00 2 мин. четене

Tesla на Илон Мъск официално добави плащания с Dogecoin

Tesla, ръководена от Илон Мъск, въведе Dogecoin като официален метод за плащане на своя уебсайт. Страницата за плащания е преработена, за да включи Dogecoin – любимата меме монета на голяма част от крипто общността.

06.05.2024 13:35 1 мин. четене

Тези 4 проекта ще отключат токени на стойност над $2 милиарда този месец

Според данни на Token Unlocks през май ще бъдат пуснати значителни количества токени от различни крипто проекти, като водещи ще бъдат Aavo, Pyth Network, Memecoin и Starknet.

06.05.2024 9:30 2 мин. четене

Най-големият алткойн сезон се задава на хоризонта според крипто експерт

Скорошният скок на Биткойн (BTC) до рекордно високата стойност от $73,750, последван от спад до $57,000, постави основите на това, което мнозина в криптовалутната общност очакват като начало на алткойн сезона.

06.05.2024 8:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.