Home

Етериум: Мрежата временно прекъсна финализирането на транзакциите

12.05.2023 15:33 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Етериум: Мрежата временно прекъсна финализирането на транзакциите

Както съобщи консултант по здравеопазване в блокчейн общността, в четвъртък веригата Beacon на Етериум е претърпяла временно спиране на финализирането.

Според туитове от потребител с псевдонима “superphiz.eth“, инцидентът е настъпил около 23:00 ч. българско време на 11 май.

Въпреки че точната причина все още не е известна, заслужава да се отбележи, че веригата на Етериум е проектирана да бъде устойчива в такива ситуации.

Според Сам Мартин, старши анализатор в Blockworks Research, през този период Етериум е бил изправен пред предизвикателства при постигането на консенсус.

В резултат на това е имало краткотраен спад в участието на валидаторите в консенсусния слой, въпреки че той не е имал трайно въздействие.

Мартин подчерта значението на наличието на разнообразни клиенти сред валидаторите на Етериум, като изтъкна необходимостта от разнообразие на клиентите, за да се гарантира децентрализацията на мрежата.

В последващ туит около 23:50 ч. българско време беше посочено, че финализирането на блоковете е възобновено.

Важно е да се отбележи, че ако даден клиент за консенсус има компрометирани повече от 33% от своите нодове в Етериум, Beacon веригата може да спре да се финализира, което потенциално може да компрометира потребителските транзакции и да застраши сигурността на целия блокчейн на Етериум.

В предишни случаи поддържането на разнообразни валидатори се е оказало ефективно за предотвратяване на атаки от типа “отказ на услуга“. По време на атаките за отказ на услуга в Shanghai през 2016 г. доминиращият по това време клиент (Geth) беше насочен към него, което доведе до забавяне на блоковите операции.

Въпреки това алтернативните клиенти, незасегнати от уязвимостта, останаха оперативни и предотвратиха компрометирането на мрежата на Етериум.

Superphiz.eth посочи загубата на финализиране като потенциален тест в реални условия за разнообразието на консенсусните клиенти и омаловажи цялостното значение на инцидента.

В момента разработчиците на Етериум провеждат допълнително разследване на инцидента и се очаква своевременно да бъде разкрита допълнителна информация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Solana (SOL) демонстрира устойчивост – какво следва?

Solana (SOL) демонстрира силни резултати напоследък, със забележими печалби в различни времеви рамки.

19.07.2024 10:30 2мин. четене

Binance стартира нов крипто проект с мащабен airdrop

Binance представи най-новия си алткойн airdrop, предизвиквайки засилен интерес в криптовалутната общност.

19.07.2024 7:00 1мин. четене

Ето какво трябва да знаете за спот Етериум ETF-ите

От вторник, 23 юли, ще могат да се търгуват нови спот ETF-и за Етериум, които ще позволят на инвеститорите да купуват криптовалутата под формата на акции.

18.07.2024 20:30 2мин. четене

Ето кога мрежата на Polygon ще спре да използва MATIC

На 18 юли мрежата Polygon обяви плановете си да актуализира своя роден токен MATIC до криптовалута, наречена POL, като преходът ще се осъществи на 4 септември.

18.07.2024 16:30 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.