НАЧАЛО Блокчейн

Етериум: Мрежата временно прекъсна финализирането на транзакциите

май 12, 2023 15:33 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Етериум: Мрежата временно прекъсна финализирането на транзакциите

Както съобщи консултант по здравеопазване в блокчейн общността, в четвъртък веригата Beacon на Етериум е претърпяла временно спиране на финализирането.

Според туитове от потребител с псевдонима “superphiz.eth“, инцидентът е настъпил около 23:00 ч. българско време на 11 май.

Въпреки че точната причина все още не е известна, заслужава да се отбележи, че веригата на Етериум е проектирана да бъде устойчива в такива ситуации.

Според Сам Мартин, старши анализатор в Blockworks Research, през този период Етериум е бил изправен пред предизвикателства при постигането на консенсус.

В резултат на това е имало краткотраен спад в участието на валидаторите в консенсусния слой, въпреки че той не е имал трайно въздействие.

Мартин подчерта значението на наличието на разнообразни клиенти сред валидаторите на Етериум, като изтъкна необходимостта от разнообразие на клиентите, за да се гарантира децентрализацията на мрежата.

В последващ туит около 23:50 ч. българско време беше посочено, че финализирането на блоковете е възобновено.

Важно е да се отбележи, че ако даден клиент за консенсус има компрометирани повече от 33% от своите нодове в Етериум, Beacon веригата може да спре да се финализира, което потенциално може да компрометира потребителските транзакции и да застраши сигурността на целия блокчейн на Етериум.

В предишни случаи поддържането на разнообразни валидатори се е оказало ефективно за предотвратяване на атаки от типа “отказ на услуга“. По време на атаките за отказ на услуга в Shanghai през 2016 г. доминиращият по това време клиент (Geth) беше насочен към него, което доведе до забавяне на блоковите операции.

Въпреки това алтернативните клиенти, незасегнати от уязвимостта, останаха оперативни и предотвратиха компрометирането на мрежата на Етериум.

Superphiz.eth посочи загубата на финализиране като потенциален тест в реални условия за разнообразието на консенсусните клиенти и омаловажи цялостното значение на инцидента.

В момента разработчиците на Етериум провеждат допълнително разследване на инцидента и се очаква своевременно да бъде разкрита допълнителна информация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Според този Биткойн кит Avorak AI е изправен пред “най-малката съпротива срещу 100x” 

Avorak AI получи положителни оценки от виден инвеститор и Биткойн търговец, чието мнение, че Avorak AI е изправена пред “най-малката съпротива за 100x ръст”, показва силна вяра в растежа на платформата и потенциалните печалби за инвеститорите. 

юни 1, 2023 17:40 4 мин. четене

Шефът на Mastercard хвали блокчейн, Tradecurve приближава търговията до масите

Основните финансови услуги започват да тестват криптовалути. Въпреки това, много от тях остават до голяма степен нерешителни да се ангажират напълно с блокчейн пространството поради неговата нестабилност, несигурност и липсата на доверие в някои случаи.

юни 1, 2023 17:39 3 мин. четене

AI чатботовете ChatGPT и Google Bard дават прогнози за цените на Tradecurve и Collateral Network

Чатботовете с изкуствен интелект завладяха целия свят и криптовалутите не са по-различни, тъй като всички ентусиасти, търговци и инвеститори се впуснаха в пътешествие, за да разберат бъдещите ценови колебания и динамиката на криптовалутите, за да вземат добре обосновано решение с какво могат да диверсифицират.

юни 1, 2023 17:38 3 мин. четене

Цената на Solana (SOL) е доста подценена – Invest Answers

Според анонимният домакин на “InvestAnswers”, известен криптоаналитик, Solana (SOL) в момента е подценена в сравнение с конкурента си Етериум (ETH).

юни 1, 2023 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.