Home

CBDC: Робърт Кенеди-младши предупреди за правителственото наблюдение и контрол

08.05.2023 19:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
CBDC: Робърт Кенеди-младши предупреди за правителственото наблюдение и контрол

Робърт Ф. Кенеди-младши, кандидат за президент на САЩ, изрази опасения относно дигиталните валути на централните банки (CBDC) в светлината на плановете на Федералния резерв да въведе FedNow - система за незабавни плащания.

Кенеди твърди, че дигитализацията на валутата предоставя на правителството значителни правомощия за наблюдение и контрол на икономическите дейности.

Макар да подкрепя Биткойн (BTC), за да се запази възможността на хората да спестяват и харчат без политическа намеса, той се противопоставя на CBDC.

Независимо от политическите пристрастия, запазването на правото на смислено изразяване на несъгласие е от решаващо значение. Кенеди смята, че CBDC ще увеличат правомощията на правителството да потиска несъгласието, като прекъсне достъпа до средства с едно натискане на клавиш.

За разлика от тях той вижда в Биткойн ценен инструмент, който позволява на хората да извършват транзакции независимо от правителствена намеса. Той цитира примери, в които Биткойн е помогнал на движенията по света, особено в Бирма.

Кенеди също така подчерта потенциала за финансова цензура в САЩ, въпреки че тя обикновено се свързва с авторитарни режими. Той предполага, че американските банкови сметки могат да бъдат замразени поради политическа принадлежност или коментари в социалните медии.

Кенеди посочва случаи, в които частни компании, повлияни от Конгреса или регулаторните органи, са вземали решения, които пряко са засягали правата на хората.

Така например през 2010 г. PayPal, Visa и Mastercard преустановиха дейността на WikiLeaks по искане на Държавния департамент на САЩ.

GoFundMe се опита да пренасочи средства от американски сметки към предпочитани благотворителни организации, но отстъпи, след като се сблъска с правни действия.

PayPal беше критикувана за това, че промени политиката си за приемливо използване, за да накаже потребителите, разпространяващи дезинформация, което доведе до съдебни дела за произволно блокиране на сметки.

В обобщение, Кенеди се противопостави на CBDC поради опасения от засилен правителствен контрол, като предпочете Биткойн като средство за защита на индивидуалната финансова автономия.

Той набляга на потенциала за финансова цензура и решенията на частни компании, засягащи личните права.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Хедж фонд мениджър предупреждава за икономически проблеми при победа на Камала Харис

Магнатът на хедж фондове Джон Полсън алармира за потенциалното въздействие на Камала Харис върху икономиката на САЩ, ако тя спечели президентския пост през ноември.

20.09.2024 10:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

FTX на път да “наводни” пазара с $16 милиарда – какво означава това?

От началото на четвъртото тримесечие на 2024 г. фалиралата крипто борса ще започне да разпределя активи на стойност $16 милиарда между кредиторите.

20.09.2024 7:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Основателят на Cardano ще се срещне с президента на Аржентина

Чарлз Хоскинсън, основател на Cardano, ще се срещне с президента на Аржентина Хавиер Милей през октомври, за да обсъди ролята на блокчейн в оформянето на бъдещите икономики.

19.09.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Ще има ли други понижения на лихвите от страна на Фед?

На 18 септември Федералният резерв на САЩ направи забележителен ход, намалявайки лихвените проценти с 50 базисни пункта, с което постави началото на нов цикъл на облекчаване.

19.09.2024 20:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.