НАЧАЛО Други

Доларът изостава от юана при трансграничните плащания в Китай

27.04.2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доларът изостава от юана при трансграничните плащания в Китай

По данни на Държавната администрация за чуждестранна валута Bloomberg Intelligence (BI) установи, че китайският юан вече представлява 48% от трансграничните плащания и постъпления в Китай.

Това е значително увеличение спрямо почти нулевата стойност през 2010 г. За сравнение, процентът на трансграничните плащания, извършени с щатски долар, е намалял от 83% на 47%.

Стивън Чиу, главен стратег по валутни курсове и лихвени проценти в BI, изказа предположението, че нарастването на използването на юана вероятно е резултат от отварянето на капиталовата сметка на Китай и от нарастващите входящи потоци за китайски облигации и изходящи потоци за хонконгски акции.

Струва си обаче да се отбележи, че тези проценти са изчислени въз основа на обема на всички трансакции, включително търговията с ценни книжа между финансовите пазари на Хонконг и Китай.

Въпреки това развитие някои експерти смятат, че китайският юан все още е далеч от това да наруши господстващото положение на щатския долар.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Светът се отказва от долара в полза на златото, според руски министър


Икономистът Крис Люн отбелязва, че интернационализацията на юана се ускорява, но делът на валутата в световните разплащания може да остане малък.

По данни на SWIFT през март делът на китайския юан в международните плащания е едва 2.3%, въпреки че валутата отслабва спрямо щатския долар.

Бившият министър на финансите Лари Съмърс също отхвърли идеята китайският юан да представлява заплаха за щатския долар, позовавайки се на опасения относно надеждността на китайските пазари и желанието за извеждане на капитали от страната.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовият пазар в Китай започва да се възстановява

Изглежда, че китайският фондов пазар се отърсва от репутацията си на „неинвестируем“, благодарение на икономическото съживяване и ралито, което може да има още много възможности за развитие.

06.05.2024 21:30 2 мин. четене

Топ 4 фактора, които могат да разтърсят финансовите пазари

Наскоро Capital Economics очерта серия от потенциални рискове, които биха могли бързо да влошат финансовите условия въпреки настоящата стабилност на пазара и икономиката.

06.05.2024 21:00 2 мин. четене

Крипто борсата Crypto.com разширява партньорството си с Формула 1

Crypto.com, водеща борса в сферата на дигиталните валути, се подготвя да засили рекламните си усилия в спортната сфера и по конкретно Формула 1, за да засили глобалната си разпознаваемост.

06.05.2024 20:30 1 мин. четене

Ето какво тежи най-много на икономиката на Китай

Най-новото тримесечно проучване на централната банка в Китай показва, че домакинствата продължават да изпитват затруднения поради отслабения пазар на труда, което води до сравнително ниски разходи за потребление, тъй като хората са склонни да дават приоритет на спестяванията.

06.05.2024 19:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.