НАЧАЛО Други

Credit Suisse изправена пред правителствена намеса покрай обвинения в измама и слабости в контрола

16.03.2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Credit Suisse изправена пред правителствена намеса покрай обвинения в измама и слабости в контрола

Съобщава се, че швейцарското правителство обмисля операция за спасяване на Credit Suisse, една от най-големите банки в страната.

Този ход следва откриването на “съществени слабости” в контрола на банката върху финансовото отчитане през 2021 и 2022 г. Тези слабости, в съчетание с докладите, че най-големият акционер на банката няма да инжектира повече капитал в институцията, предизвикаха значителен спад на акциите на Credit Suisse.

Преди обаче да се стигне до каквото и да е спасяване, си струва да се припомни проблемната история на банката, включително обвиненията в масови нива на измами през последните няколко години. Credit Suisse многократно е била обект на разследвания и съдебни дела, свързани с нейните бизнес практики.

През 2014 г. банката се призна за виновна по обвинения в данъчни измами от Министерството на правосъдието на САЩ, след като призна, че е помагала на американски данъкоплатци да подават фалшиви декларации и да укриват средства в офшорни зони. Във връзка с това дело на банката беше наложена глоба в размер на $2.6 милиарда.

През 2017 г. Credit Suisse се съгласи да плати $5.38 милиарда за уреждане на съдебно дело, заведено от Министерството на правосъдието на САЩ, във връзка с ролята ѝ в продажбата на ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки, в навечерието на финансовата криза.

А през 2022 г. изтичане на информация от банката разкри, че Credit Suisse многократно е откривала и поддържала сметки на високорискови клиенти, замесени в изтезания, трафик на наркотици, пране на пари, корупция и други тежки престъпления. Изтичането на информация, за което съобщи The Guardian, разкри това, което изглежда като значителни пропуски в надлежната проверка от страна на банката.

Тези скандали направиха Credit Suisse уязвима и има опасения, че тя може да се сблъска с проблеми да остане на повърхността без правителствена намеса. Въпреки историята на банката обаче Швейцарската национална банка потвърди, че Credit Suisse “отговаря на по-високите изисквания за капитал и ликвидност, приложими към системно важните банки”.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн ще претърпи изключителен подем – Тим Дрейпър


Предстои да видим какво ще направи швейцарското правителство, за да помогне на Credit Suisse, и какви ще бъдат дългосрочните последици от тези текущи проблеми за банката и за по-широката финансова индустрия.

Ситуацията подчертава значението на стабилното регулиране и надзор за предотвратяване на измамни и неетични практики в банковия сектор и необходимостта банките да отдават приоритет на управлението на риска и надлежната проверка, за да избегнат бъдещи скандали.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Base е най-доброто решение от втори слой според директора на Coinbase

По време на разговора на 2 май 2024 г. за печалбите на Coinbase за първото тримесечие, главният изпълнителен директор Брайън Армстронг обяви, че Base се очертава като водещото решение от втори слой по обем на транзакциите.

06.05.2024 1:00 2 мин. четене

Използва ли Китай изкуствен интелект, за да манипулира мнението на хората?

Докладите сочат, че Китай използва тактики на когнитивната война, за да формира обществени убеждения и мнения, без да прибягва до пряка военна конфронтация.

06.05.2024 0:00 2 мин. четене

ETFSwap (ETFS) набира $1 милион, за да застане начело на токенизираната търговия с крипто ETF

ETFSwap (ETFS) набра над $1 милион в текущото си ICO, за да оглави търговията с токенизирани ETF на крипто пазара. Това новаторско развитие за ETFSwap (ETFS) демонстрира нарастващия интерес и доверие към новия подход за предлагане на ETF активи на крипто потребителите.

05.05.2024 21:00 4 мин. четене

Защо сътрудничеството между Китай и Европа е толко важно за световната икономика

Завършването на железопътната линия Унгария-Сърбия, водещ проект на китайската инициатива „Пояс и път“ (BRI), обещава да облекчи умората от пътуването на Балканите.

05.05.2024 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.