НАЧАЛО Други

Credit Suisse изправена пред правителствена намеса покрай обвинения в измама и слабости в контрола

март 16, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Credit Suisse изправена пред правителствена намеса покрай обвинения в измама и слабости в контрола

Съобщава се, че швейцарското правителство обмисля операция за спасяване на Credit Suisse, една от най-големите банки в страната.

Този ход следва откриването на “съществени слабости” в контрола на банката върху финансовото отчитане през 2021 и 2022 г. Тези слабости, в съчетание с докладите, че най-големият акционер на банката няма да инжектира повече капитал в институцията, предизвикаха значителен спад на акциите на Credit Suisse.

Преди обаче да се стигне до каквото и да е спасяване, си струва да се припомни проблемната история на банката, включително обвиненията в масови нива на измами през последните няколко години. Credit Suisse многократно е била обект на разследвания и съдебни дела, свързани с нейните бизнес практики.

През 2014 г. банката се призна за виновна по обвинения в данъчни измами от Министерството на правосъдието на САЩ, след като призна, че е помагала на американски данъкоплатци да подават фалшиви декларации и да укриват средства в офшорни зони. Във връзка с това дело на банката беше наложена глоба в размер на $2.6 милиарда.

През 2017 г. Credit Suisse се съгласи да плати $5.38 милиарда за уреждане на съдебно дело, заведено от Министерството на правосъдието на САЩ, във връзка с ролята ѝ в продажбата на ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки, в навечерието на финансовата криза.

А през 2022 г. изтичане на информация от банката разкри, че Credit Suisse многократно е откривала и поддържала сметки на високорискови клиенти, замесени в изтезания, трафик на наркотици, пране на пари, корупция и други тежки престъпления. Изтичането на информация, за което съобщи The Guardian, разкри това, което изглежда като значителни пропуски в надлежната проверка от страна на банката.

Тези скандали направиха Credit Suisse уязвима и има опасения, че тя може да се сблъска с проблеми да остане на повърхността без правителствена намеса. Въпреки историята на банката обаче Швейцарската национална банка потвърди, че Credit Suisse “отговаря на по-високите изисквания за капитал и ликвидност, приложими към системно важните банки”.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн ще претърпи изключителен подем – Тим Дрейпър


Предстои да видим какво ще направи швейцарското правителство, за да помогне на Credit Suisse, и какви ще бъдат дългосрочните последици от тези текущи проблеми за банката и за по-широката финансова индустрия.

Ситуацията подчертава значението на стабилното регулиране и надзор за предотвратяване на измамни и неетични практики в банковия сектор и необходимостта банките да отдават приоритет на управлението на риска и надлежната проверка, за да избегнат бъдещи скандали.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Binance спря спот търговията поради технически проблем

Binance, най-голямата крипто борса в света, се сблъска с проблеми при спот търговията на своята платформа.

март 24, 2023 15:20 2 мин. четене

Огромният интерес блокира сайта на Arbitrum преди airdrop събитието

Преди събитието за заявяване на ARB токени уебсайтът и блокчейн скенерът на Arbitrum претърпяха прекъсване поради голямото търсене от страна на потребителите.

март 24, 2023 12:15 1 мин. четене

Чарлз Хоскинсън не е съгласен с антикрипто позицията в доклад на Белия дом

Неотдавнашният икономически доклад на Белия дом предизвика полемика в крипто индустрията заради критиката си към дигиталните активи като прекалено спекулативни и лишени от фундаментална стойност.

март 24, 2023 11:00 1 мин. четене

SEC започнаха разследване срещу Coinbase

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) информира крипто борсата Coinbase, че срещу нея се води разследване за потенциални нарушения на законите за ценните книжа, свързани с нейната борса, услугата за залози, Coinbase Earn и Coinbase Wallet.

март 24, 2023 9:00 1 мин. четене