НАЧАЛО Крипто Крими

Нови разкрития: Бащата на основателя на NEXO е агент на ДС

15.01.2023 15:08 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Нови разкрития: Бащата на основателя на NEXO е агент на ДС

Антони Тренчев вероятно ще стане обвиняем в близките дни за създаването на схема с криптовалути за милиарди. 

Антони Панайотов Тренчев е баща на основателя на криптобанката Nexo и е известен като агент “Петров” на Второ главно управление на ДС. 

Работил е в мисията ни в Бон, където е роден синът му Антони Антониев Тренчев. Бащата е дългогодишен съдружник с Бойко Борисов, ген. Чавдар Чернев и други фигури на прехода. Това сочи проверка на медията “Биволъ”.

В документите, публикувани от Комисията по досиетата, има искане от 09.05.1990 г. “да бъдат заличени всички данни” за него, което намеква, че е бил особено ценен.

Nexo стана обект на внимание покрай скандалната фондация Хелп Карма. Оказа се, че съоснователят на Nexo Коста Кънчев е братовчед на Константин Кръстев, който е основател на фондацията.

Nexo първоначално е регистрирана в Естония и претендира, че има естонски лиценз, но това се оказва невярно, твърдят от Биволъ. 


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Трейдър предвижда още възход – ето докъде


Споменава се също така, че макар да е регистрирана и в България, Nexo използвала за операциите си офшорни фирми. В крайна сметка миналата година регулаторите в САЩ таргетираха криптобанката и срещу нея беше заведено прокурорско дело в щата Ню Йорк.

От Биволъ посочват:

По оперативни данни немската полиция се е интересувала от Антони Тренчев и майка му Илияна Алипиева още преди няколко години, когато на власт в България беше бившият съдружник на Тренчев-баща Бойко Борисов. По линия на международното сътрудничество са били поискани дискретни справки за тях от ГДБОП и ДАНС. Не е ясно какво е станало с това запитване.

Въпреки сигналите обаче, службите в България не предприемат мерки. Сегашните мерки се твърди, че са били форсирани от международна операция на Европол.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Блокчейн следователи започват да използват AI, за да разкриват случаи на пране на пари

През 2019 г. Elliptic, компания за блокчейн анализи, си сътрудничи с MIT-IBM Watson AI Lab, за да публикува проучване, демонстриращо обучението на модел за машинно обучение за откриване на Биткойн транзакции, свързани с незаконни дейности, като например схеми за откуп или даркнет пазари.

03.05.2024 2:30 1 мин. четене

САЩ започна федерално разследване срещу Block на Джак Дорси

Федерални прокурори разследват Block, компанията за финансови технологии, основана от Джак Дорси, на фона на твърдения, че нейните услуги, включително Square и Cash App, са били използвани за улесняване на транзакции за терористични групи.

03.05.2024 2:00 2 мин. четене

ФБР разкри мащабна инвестиционна схема, свързана с криптовалути

ФБР, в сътрудничество със съд в Ню Йорк, арестува местен жител, Идин Далпур, по обвинения, свързани със сложна Понци схема.

03.05.2024 1:00 2 мин. четене

Компанията зад Terra (LUNA) отказва да плати $5.3 милиарда глоба

Срещу Terraform Labs и нейния главен изпълнителен директор До Куон са повдигнати сериозни обвинения от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

02.05.2024 22:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.