НАЧАЛО Крипто Крими

Гърция екстрадира руснака Александър Виник към САЩ

07.08.2022 20:52 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Гърция екстрадира руснака Александър Виник към САЩ

В четвъртък Гърция екстрадира прословут руски перач на пари в Съединените щати, където той е обвинен в ръководенето на борса за криптовалути на стойност милиарди долари, за която се твърди, че е печелила от различни хакерски схеми и изнудване.

В четвъртък Александър Виник беше качен на самолета в Гърция и отпратен за САЩ. Нека си припомним, че той беше арестуван в Гърция, по време на семейна ваканция през 2017 г.

Според източниците операцията по екстрадирането на 43-годишния мъж, чиито финансови операции му спечелиха прозвището “г-н Биткойн”, е била проведена при най-голяма секретност и е била в съответствие с решение на Върховния съд на Гърция.

Виник е обвинен в Съединените щати в изпирането на $4 милиарда чрез Биткойн схема. Той отрича обвиненията.

Преди да бъде екстрадиран в САЩ, той излежаваше присъда и във Франция за подобни престъпления, но беше оправдан за изнудване и участие в престъпно предприятие, преди да бъде върнат в Гърция по-рано тази седмица.

Виник се противопоставя на екстрадирането си в САЩ и иска вместо това да бъде изпратен в Русия, където според него има по-големи шансове за справедлив процес.

Руски перач на пари е управлявал борса за криптовалути

Според Министерството на правосъдието той е обвинен, че е управлявал борса за криптовалути, известна като BTC-e, за която се твърди, че е осъществявала бизнес с банди за изнудване, наркодилъри и крадци на самоличност.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Кой продава Биткойн в последно време?


BTC-e, която е закрита през 2017 г., е получила BTC на стойност над $4 милиарда, докато е работила, твърди Министерството на правосъдието.

През 2017 г. Министерството на финансите определи гражданска парична санкция в размер на $110 милиона срещу борсата за криптовалути “за умишлено нарушаване на американските закони за борба с прането на пари” и глоба в размер на $12 милиона срещу Виник.

В Северния окръжен съд на САЩ в Калифорния той е изправен пред обвинения в пране на пари и управление на нелицензиран бизнес за парични услуги в САЩ, наред с други обвинения.

Екстрадицията на Виник е значителна победа за американските правоприлагащи органи, които водеха борба за екстрадиция с Русия, за да получат попечителство над Виник, пише CNN.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Kрипто инфлуенсър се призна за виновен за участие в измама на стойност над $1 милион

В четвъртък във федералния съд в Бруклин, Томас Джон Сфрага, известен в света на криптовалутите като „TJ Stone“, призна участието си в телеграфна измама. Сфрага е измамил повече от дузина лица, като е натрупал над $1.3 милиона чрез измамни схеми.

19.05.2024 2:00 2 мин. четене

Тайван разкри крипто измама за над $6 милиона с помощта на Binance

Отделът за спазване на правилата за финансови престъпления (FCC) на Binance си партнира с Бюрото за разследване на Министерството на правосъдието на Тайван и Окръжната прокуратура на Тайпе, за да се справи със значителен случай на пране на пари, включващ измама с дигитални активи на стойност 200 милиона нови тайвански долара ($6.2 милиона).

18.05.2024 15:31 2 мин. четене

Нигерия отказа да пусне задържания директор на Binance под гаранция

Тигран Гамбарян, изпълнителен директор на Binance, е задържан в Нигерия от февруари по обвинения в пране на пари.

18.05.2024 3:00 2 мин. четене

Бившият директор на Binance все още не е вкаран в затвора

Според неотдавнашен доклад основателят на Binance Чанпен (CZ) Джао все още не е започнал да излежава четиримесечната си присъда поради процедурни въпроси в системата на наказателното правосъдие.

17.05.2024 7:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.