НАЧАЛО Крипто Крими

Гърция екстрадира руснака Александър Виник към САЩ

август 7, 2022 20:52 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Гърция екстрадира руснака Александър Виник към САЩ

В четвъртък Гърция екстрадира прословут руски перач на пари в Съединените щати, където той е обвинен в ръководенето на борса за криптовалути на стойност милиарди долари, за която се твърди, че е печелила от различни хакерски схеми и изнудване.

В четвъртък Александър Виник беше качен на самолета в Гърция и отпратен за САЩ. Нека си припомним, че той беше арестуван в Гърция, по време на семейна ваканция през 2017 г.

Според източниците операцията по екстрадирането на 43-годишния мъж, чиито финансови операции му спечелиха прозвището „г-н Биткойн“, е била проведена при най-голяма секретност и е била в съответствие с решение на Върховния съд на Гърция.

Виник е обвинен в Съединените щати в изпирането на $4 милиарда чрез Биткойн схема. Той отрича обвиненията.

Преди да бъде екстрадиран в САЩ, той излежаваше присъда и във Франция за подобни престъпления, но беше оправдан за изнудване и участие в престъпно предприятие, преди да бъде върнат в Гърция по-рано тази седмица.

Виник се противопоставя на екстрадирането си в САЩ и иска вместо това да бъде изпратен в Русия, където според него има по-големи шансове за справедлив процес.

Руски перач на пари е управлявал борса за криптовалути

Според Министерството на правосъдието той е обвинен, че е управлявал борса за криптовалути, известна като BTC-e, за която се твърди, че е осъществявала бизнес с банди за изнудване, наркодилъри и крадци на самоличност.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Кой продава Биткойн в последно време?


BTC-e, която е закрита през 2017 г., е получила BTC на стойност над $4 милиарда, докато е работила, твърди Министерството на правосъдието.

През 2017 г. Министерството на финансите определи гражданска парична санкция в размер на $110 милиона срещу борсата за криптовалути „за умишлено нарушаване на американските закони за борба с прането на пари“ и глоба в размер на $12 милиона срещу Виник.

В Северния окръжен съд на САЩ в Калифорния той е изправен пред обвинения в пране на пари и управление на нелицензиран бизнес за парични услуги в САЩ, наред с други обвинения.

Екстрадицията на Виник е значителна победа за американските правоприлагащи органи, които водеха борба за екстрадиция с Русия, за да получат попечителство над Виник, пише CNN.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

CBDC: Китайските власти разкриха мрежа за пране на пари

Китайските правосъдни органи закриха операция за пране на пари, при която са използвани дигитални юани. Страната също така добави още провинции към програмата си за тестване на CBDC.

септември 28, 2022 9:21 1 мин. четене

Хакер е намерил уязвимост в моста между Етериум и Arbitrum

Самоопределящ се като етичен хакер е открил „уязвимост за няколко милиона долара“ в моста, свързващ Етериум (ETH) и Arbitrum Nitro.

септември 21, 2022 13:49 1 мин. четене

До Куон от Terra твърди, че си сътрудничи с властите

Основателят на Terra До Куон заяви в събота, че не се опитва да избегне правоприлагащите органи, уверявайки, че си съдейства с тях. 

септември 18, 2022 16:34 1 мин. четене

Южна Корея ще инвалидира паспорта на CEO-то на Terra

Според доклад на местна медия от четвъртък Министерството на външните работи на Южна Корея се опитва да накара съоснователя на вече несъществуващия доставчик на стабилни монети Terraform Labs До Куон да върне паспорта си.

септември 16, 2022 12:14 1 мин. четене