Home

Иран отменя забраната за копаене на Биткойн

24.08.2021 10:05 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Иран отменя забраната за копаене на Биткойн

Иран отново ще позволи на Биткойн и крипто миньорите да работят в страната от последната седмица на септември.

Според доклад на иранската Financial Tribune, Tavanir, организацията за производство на електроенергия в страната, обяви решението по-рано през август.

Както бе съобщено, правителството на Иран забрани Биткойн (BTC) и крипто добива още през май. По това време се съобщава, че решението е да се предотврати претоварването на мрежата от страна на миньорите през горещите летни месеци.

Всъщност Биткойн миньорите бяха обвинявани за постоянни прекъсвания и недостиг на електроенергия в Иран. Проблемът е бил толкова значителен, че Иран спира износа на електроенергия за съседен Афганистан.

През април китайските инвеститори рестартираха най-големия център за добив на Биткойн в страната, след като не работеха в продължение на четири месеца поради оплаквания за прекомерно потребление на електроенергия. Съобщава се обаче, че незаконните операции за добив на криптовалути са причината за значителното натоварване на електроснабдяването. Само оторизирани миньори ще имат разрешение да възобновят дейността си, след като забраната бъде вдигната през септември.

Още през юни министерството на търговията на страната присъди 30 лиценза за добив на криптовалути, тъй като властите в Иран продължават да настояват за регулирани операции за добив на криптовалута.

Също през юни полицията в Техеран конфискува над 7,000 майнинг устройства от незаконни криптодобивни операции в целия град.

ПРОЧЕТИ ОЩЕХип-хоп иконата Busta Rhymes иска да получава плащания в Биткойн

Иран започна да легализира копаенето на Биткойн през 2020 г. с над 1,000 лиценза, издадени през януари 2020 г. Въпреки това правителството изглежда желае да локализира своя сектор за криптодобив в парламента, дори обмисляйки законопроект за забрана на използването на “чуждестранно добивани” криптовалути за плащания в страната.

Правителството очаква копаенето на Биткойн и крипто да се превърне в значителна икономическа дейност в страната с прогноза за приходи от $1 милиард, направена още през май. Лятната забрана обаче може да направи целта недостижима поне за 2021 г.

Иранската политика за приемане на криптовалути също може да бъде определена за начин за значително увеличаване на обхвата, като данъчната агенция на страната наскоро призова за правна рамка за дейностите, свързани с търговия на криптовалути.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Водеща финансова институция в Германия навлезе в крипто сектора

Commerzbank, една от водещите финансови институции в Германия, официално навлезе на пазара на криптовалути, като вече предлага попечителски услуги и търговия, след като години наред наблюдаваше отблизо сектора.

19.09.2024 17:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Биткойн скочи до $63,000, след като Фед намали лихвите за пръв път от 4 години насам

За първи път от 4 години насам Федералният резерв намали лихвените проценти, което доведе до ръст в цените на криптовалутите.

19.09.2024 15:35 1мин. четене Alexander Zdravkov

Доналд Тръмп направи първата си поръчка с Биткойн в заведение в Ню Йорк

Доналд Тръмп, кандидатът за президент на Републиканската партия, се прочу с това, че стана първият бивш президент на САЩ, извършил транзакция с водещата криптовалута.

19.09.2024 12:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Робърт Кийосаки: Цената на Биткойн ще се повиши след намаляването на лихвените проценти

Известният автор на книгата *Богат татко, беден татко* Робърт Кийосаки смята, че Биткойн е на прага на голямо увеличение на цената след решението на Федералния резерв да намали лихвените проценти.

19.09.2024 11:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.