Home

Дебатът за крипто регулирането се засилва на фона на ветото върху законопроекта SAB 121

12.07.2024 7:00 2мин. четене Alexander Zdravkov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дебатът за крипто регулирането се засилва на фона на ветото върху законопроекта SAB 121

На фона на неотдавнашните сътресения на крипто пазара в центъра на вниманието е законопроектът SAB 121 - инициатива на SEC, насочена към повишаване на прозрачността и регулаторния надзор в крипто сектора.

Този законопроект задължава фирмите, занимаващи се с криптовалути, да посочват клиентските активи като пасиви в балансите си – ход, който има за цел да намали рисковете, свързани с крипто инвестициите.

Първоначално срещнал съпротива, Конгресът се опита да блокира предложението чрез резолюция 109, само за да се сблъска с последвалото вето на президента Байдън. Това решение отново разпали дебати относно потенциалните му последици за пазарните иновации и участието на банковите институции в попечителството на криптовалути.

Поддръжниците на законопроекта SAB 121 твърдят, че той осигурява важна яснота и мерки за сигурност за инвеститорите, които се ориентират в променливия крипто свят.

Изисквайки от фирмите да оповестяват клиентските авоари и задължения, законопроектът цели да защити потребителите и да засили стабилността на пазара. Поддръжниците смятат, че подобни регулаторни рамки са необходими за укрепване на доверието и привличане на масовото приемане на дигитални активи като Биткойн и Етериум. Те твърдят, че повишената прозрачност също така ще възпре измамните дейности и ще осигури по-стабилна инвестиционна среда.

Въпреки това критиците, включително частни дружества и банкови институции, изразиха загриженост относно рестриктивния характер на законопроекта. Те твърдят, че налагайки строги изисквания за отчетност и ограничавайки банковите институции да предлагат услуги по крипто попечителство, предложението може да задуши иновациите и да ограничи възможностите за инвеститорите.

Противниците предполагат, че подобни регулации могат да насочат инвеститорите към нерегулирани субекти, което потенциално да застраши сигурността на активите и стабилността на пазара. Тъй като дебатът продължава, заинтересованите страни във финансовата и крипто индустрията очакват по-нататъшно развитие, което може да оформи бъдещия регулаторен пейзаж за дигиталните активи.

 

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Конгресмен критикува председателя на SEC Генслер за регулациите на Биткойн

Конгресменът от САЩ Уорън Дейвидсън разкритикува председателя на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) Гари Генслер, обвинявайки го, че умишлено възпрепятства притежанието на Биткойн.

20.09.2024 17:45 1мин. четене Alexander Zdravkov

Бивши служители на SEC ще свидетелстват за крипто регулирането на изслушване в Конгреса

Бивши високопоставени служители от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) се готвят да дадат показания по време на изслушване в Конгреса, на което ще бъде разгледан подходът на агенцията към регулирането на криптовалутите.

17.09.2024 9:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Големи крипто компании обединяват усилията си за постигане на съответствие с MiCA

Научната фондация за DLT (DSF) стартира крипто алианса MiCA на 16 септември, като учредители са Hedera, Ripple и фондация Aptos.

16.09.2024 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Директорът на Circle призовава за глобални стандарти, тъй като стабилните монети набират популярност

Circle, която стои зад USDC, е оптимистично настроена по отношение на масовото приемане на стабилните монети като ключов компонент на дигиталните финанси.

16.09.2024 9:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.