Home

Сагата с Джулиан Асанж приключи – създателят на WikiLeaks излиза на свобода

25.06.2024 6:00 2мин. четене Alexander Stefanov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Сагата с Джулиан Асанж приключи – създателят на WikiLeaks излиза на свобода

Според последните съдебни документи основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж ще се признае за виновен по обвинение в конспирация в сделка с Министерството на правосъдието на САЩ, която може да осигури освобождаването му от британски затвор.

Обвинението на Асанж е свързано с ролята му в масовото изтичане на секретни военни и дипломатически документи на САЩ – скандал, датиращ от времето на администрацията на Обама.

Твърди се, че между 2009 и 2010 г. Асанж си е сътрудничил с бившия анализатор от военното разузнаване Челси Манинг, за да публикува чрез WikiLeaks обширни доклади за войните в Афганистан и Ирак, както и телеграми на Държавния департамент и информация на задържаните в затвора Гуантанамо.

Според споразумението за признаване на вина, подадено в Окръжния съд на САЩ, Асанж ще бъде осъден на 62 месеца, като му се приспадне изтърпяното време, което ще му позволи да се върне в Австралия. Този ход следва продължителните му правни битки за избягване на екстрадиция в САЩ, включително неотдавнашното разрешение от Върховния съд в Лондон за пълно изслушване на апелативната инстанция по делото му.

Случаят на Асанж е свързан и с президентските избори в САЩ през 2016 г., когато WikiLeaks публикува хакнати имейли на Националния комитет на Демократическата партия – операция, свързана с руското разузнаване. Въпреки това бившият президент Тръмп публично се усъмни в руското участие, което противоречи на заключенията на американското разузнаване.

Челси Манинг, която изигра ключова роля в изтичането на информация, първоначално беше осъдена на 35 години, но през 2017 г. Обама смекчи присъдата ѝ. По-късно тя се сблъска с допълнителни правни предизвикателства, включително близо година в затвора за отказ да свидетелства пред голямото жури.

Това споразумение за признаване на вината потенциално слага край на продължилата десетилетие сага с участието на Асанж, като подчертава значими проблеми в пресечната точка на журналистиката, правото и международните отношения.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Корелацията между криптовалутите и фондовия пазар достигна своя връх – Coinbase

Неотдавнашен доклад на Coinbase разкрива, че през септември корелацията между криптовалутите и фондовите пазари е достигнала исторически връх и е достигнала 50%.

28.09.2024 21:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Боливия регистрира скок на крипто транзакциите

В неотдавнашен доклад на Централната банка на Боливия (BCB) се подчертава значителното увеличение на транзакциите с виртуални активи в Боливия след решението на страната да отмени забраната си за Биткойн през юни.

28.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Ръководителят на SEC ще напусне ако Тръмп бъде избран според американски сенатор

Сенаторката от Уайоминг Синтия Лумис наскоро предположи, че председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ Гари Генслер може да се оттегли от поста си през следващата година.

28.09.2024 16:00 1мин. четене Kosta Gushterov

3 макроикономически фактора, които може да повлияят на крипто сектора до края на 2024

Пазарът на криптовалути може да е готов за потенциален растеж, тъй като навлиза в четвъртото тримесечие, което исторически е благоприятен период.

28.09.2024 13:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.