Home

Икономиката на ОАЕ отбеляза ръст от 4.3% за последното тримесечие на 2023 година

23.05.2024 22:30 1мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на ОАЕ отбеляза ръст от 4.3% за последното тримесечие на 2023 година

По предварителни данни на правителството икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) се е разширила с 4.3% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2023 г., като икономическият растеж, който не е свързан с петрола, значително изпреварва общия БВП.

БВП, който не е свързан с петрола, се е покачил с 6.7% през същия период, както съобщава Федералният център за конкурентоспособност и статистика.

Основните сектори на растеж включваха финансовите и застрахователните дейности, транспорта и складирането, както и недвижимите имоти и строителството.

ОАЕ насочиха увеличени инвестиции към секторите на възобновяемата енергия и модерните технологии като част от усилията си да диверсифицират икономиката си от въглеводородите и да привлекат чуждестранни инвестиции. БВП, който не е свързан с петрола, вече допринася за над 70% от общия растеж на страната.

През 2023 г. реалният ръст на БВП се оценява на 3.6 %, а ръстът на непетролния БВП – на 6.2 %, въпреки спада в петролната дейност поради по-ниския добив и цени. Международният валутен фонд (МВФ) отбеляза, че икономическият растеж в ОАЕ е широкообхватен и се дължи на силната вътрешна активност в туризма, строителството и финансовите услуги.

МВФ ревизира предварителната си прогноза за растежа на БВП на ОАЕ през 2024 г. на 4%, което е повече от прогнозираните 3.5% в предишния му доклад за регионалните икономически перспективи. Подобно на това, анкета на Reuters сред икономисти през април също предвиждаше 4% ръст на БВП на ОАЕ през 2024 г., което е най-бързият ръст сред страните от Персийския залив.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на петрола спадат след достигането на двумесечен връх

Цените на петрола се понижиха, тъй като по-силният долар и техническите слабости засенчиха нарастващите геополитически рискове.

25.06.2024 20:30 2мин. четене

Фед не мислят все още за намаляване на лихвите тази година – какво означава това за крипто?

Управителят на Федералния резерв Мишел У. Боуман наскоро обяви, че е твърде рано да се обмисля намаляване на лихвените проценти през 2024 г.

25.06.2024 18:30 2мин. четене

Бумът на изкуственият интелект тепърва предстои – какво означава това за световната икономика?

Изкуственият интелект (AI) е на път да революционизира световната икономика, като според прогнозите до 2030 г. той може да добави невероятните $15.7 трилиона.

25.06.2024 16:00 2мин. четене

Nvidia продължава със загубите – AI токените са на печалба

Свързаните с технологията на изкуствения интелект (AI) криптовалути отбелязаха значим ръст през изминалата седмица, докато акциите на Nvidia загубиха над $400 милиона пазарна капитализация. 

25.06.2024 13:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.