Home

БРИКС: Края на доларът е близо според посланик на съюза

17.03.2024 8:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Края на доларът е близо според посланик на съюза

Страните от БРИКС полагат повече усилия за намаляване на зависимостта от щатския долар в глобалните транзакции чрез серия от стратегически инициативи.

Този стремеж към дедоларизация набра скорост миналата година, когато страните членки на БРИКС мобилизираха развиващите се страни да дадат приоритет на местните валути в трансграничната търговия, засилвайки по този начин съответните си икономики.

Очаква се преминаването към местните валути да повиши техния статут, като същевременно намали влиянието на щатския долар. Анил Сооклал, посланик на ЮАР в БРИКС, предвижда скорошен край на господството на щатския долар, като обяснява тази промяна с глобалното признание за намаляващото значение на долара и отслабването на пазарното му влияние поради политиката на американското правителство.

Неотдавнашните събития, като например приемането от Русия на дигитални финансови активи (ЦФА) за заобикаляне на санкциите на САЩ, са пример за тази тенденция. Ако Русия успешно приложи тази стратегия, тя ще премахне необходимостта от щатски долари при трансгранични трансакции, като потенциално ще създаде прецедент за страните от БРИКС да последват примера ѝ.

Сооклал подчертава, че ерата на глобалната икономика, ориентирана към щатския долар, отминава, което отразява промяната на парадигмата към многополюсна търговска система. БРИКС предвижда финансов пейзаж, в който местните валути ще имат предимство пред щатския долар, като последният ще играе второстепенна роля в международните търговски разплащания.

Предстоящата 16-та среща на върха на БРИКС през октомври е на път да внесе допълнителна яснота относно стратегията на блока за укрепване на местните валути и намаляване на зависимостта от щатския долар. Тъй като държавите от БРИКС се обединяват, за да насърчат многополюсна финансова екосистема, перспективата за свят, който е по-малко зависим от щатския долар, се приближава все повече.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Биткойн срещу злато: Питър Шиф и Питър Бранд коментират възможностите

Дългогодишният дебат между Биткойн (BTC) и златото като инвестиционни активи отново предизвика сблъсък между легендарния трейдър Питър Бранд и дългогодишния крипто скептик Питър Шиф.

07.09.2024 21:00 2мин. четене

Мениджър на активи оттегля заявлението си за спот Етериум ETF

Мениджърът на активи WisdomTree поиска да оттегли от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) своето S-1 заявление за спот Етериум борсово търгуван фонд (ETF), повече от три години след първоначалното му подаване.

07.09.2024 17:00 1мин. четене

Компанията зад ChatGPT увеличи платената си потребителска база с над 60%

Бизнес сегментът на OpenAI, включващ продуктите ChatGPT Enterprise, Team и Edu, е увеличил платената си потребителска база с близо 67% от април насам, като към 5 септември е надхвърлил един милион потребители.

07.09.2024 12:30 2мин. четене

Индия ще одобри още две офшорни крипто борси

Индийското звено за финансово разузнаване (FIU) обмисля възобновяването на дейността на още две международни крипто борси.

07.09.2024 11:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.