НАЧАЛО Други

Прогноза за цената на златото след достигането на нов исторически рекорд

11.03.2024 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Прогноза за цената на златото след достигането на нов исторически рекорд

В светлината на очакванията за облекчаване на паричната политика, ескалацията на напрежението между Москва и НАТО и спада на фондовия пазар златото запази възходящия си импулс, достигайки нов връх.

Този скок остави учудени както инвеститорите, така и търговците, предизвиквайки спекулации относно потенциала за по-нататъшни печалби на благородния метал.

Последните данни разкриват, че златото е надминало предишния си исторически връх, достигайки $2,127.45 за тройунция, което е забележително увеличение спрямо предишния рекорд, поставен през декември миналата година, когато достигна $2.071.98.

Въпреки тези рекордни стойности изглежда, че сред мениджърите на фондове в Северна Америка и Западна Европа има колебание. Докладите на BullionVault сочат, че в продължение на шест месеца поред те последователно продават и капитализират печалбите си, както се подчертава в неотдавнашна публикация.

Ту Лан Нгуен, ръководител на отдела за изследване на суровините в германската Commerzbank AG, изрази предпазливост по отношение на устойчивостта на неотдавнашния възход на златото, като го определи като “крехък”. Нгуен предполага, че в близко бъдеще е възможна малка корекция поради прибиране на печалби.

Известният инвеститор Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, изрази прогнозата си за потенциален срив на цените на златото, като предположи, че то може да падне до нива, вероятно под $1,200. Тази прогноза се дължи на продължаващото натрупване на злато от централните банки.

В перспектива Techopedia, фирма, специализирана в измервания на веригата и прогнози за цените, прогнозира, че до 2025 г. цените на златото може да надхвърлят $2,700. Като фактори, допринасящи за това, се посочват стабилното търсене на физическите пазари и геополитическото напрежение в региони като Близкия изток и Европа.

Въпреки че неотдавнашният скок на цените на златото може да означава временен връх, някои експерти смятат, че благородният метал в крайна сметка ще се възстанови и ще надмине предишните си върхове. Статутът на златото като сигурен актив в условията на несигурност може да го тласне към нови рекорди през следващите години, а дори и по-рано.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Назначиха ръководител на Binance за Министър на дигиталното развитие

Скорошното назначаване на Жаслан Мадиев, генерален мениджър на подразделението на Binance в Казахстан, за министър на дигиталното развитие в страната има значителни последици, особено за Binance и крипто пазара в Казахстан.

08.05.2024 12:30 2 мин. четене

Банковият гигант UBS с първата си печалба след придобиването на Credit Suisse

UBS обяви нетна печалба в размер на $1.8 милиарда за периода януари-март, което е първата тримесечна печалба на банката, откакто придоби закъсалата Credit Suisse.

08.05.2024 11:30 1 мин. четене

Цената на петрола спада – напрежението в Близкия изток не утихва

Цените на петрола отбелязаха спад по време на азиатската търговия в сряда поради данни от индустрията, сочещи трайно нарастване на запасите в САЩ.

08.05.2024 11:00 2 мин. четене

Ще намали ли Федералния резерв лихвените проценти през 2024?

Икономистите на Goldman Sachs повториха прогнозата си за две намаления на лихвените проценти за остатъка от годината след среща на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC), описана като „до голяма степен безпроблемна, но клоняща към “гълъбови“ настроения.

08.05.2024 10:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.