Home

БРИКС: 20 държави готови да зарежат долара в полза на платежната система на Русия

05.02.2024 14:00 1мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: 20 държави готови да зарежат долара в полза на платежната система на Русия

В съответствие с по-широките стратегии за дедоларизация на страните от БРИКС, 20 държави избраха руската платежна система, като се отказаха от зависимостта си от щатския долар.

Страната твърди, че нейната алтернатива на системата SWIFT може да се похвали с над 159 чуждестранни участници, което е сигнал за значителна промяна.

За алианса БРИКС оспорването на господстващото положение на западната платежна система е ключова цел в областта на инфраструктурата. Руската Система за предаване на финансови съобщения (СПФС) изглежда потенциална алтернатива.

Управителят на Руската централна банка Елвира Набиулина разкри това развитие след неотдавнашна дискусия в рамките на БРИКС.

През 2023 г. икономическият алианс БРИКС активно преследваше инициативи за дедоларизация, особено поради въздействието на западните санкции върху Русия. Страхът от потенциални подобни действия подтикна и други страни членки да обединят усилията си за намаляване на глобалното влияние на щатския долар.

В отговор на тези усилия алиансът се стреми да създаде алтернатива на доминираната от Запада система SWIFT.

Алтернативата на Русия има за цел да възпроизведе тези функции без силната зависимост от щатския долар. Очаква се инициативи като стартиралата през предходната година BRICS Pay да подкрепят допълнително целите за дедоларизация през следващата година.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Биткойн срещу злато: Питър Шиф и Питър Бранд коментират възможностите

Дългогодишният дебат между Биткойн (BTC) и златото като инвестиционни активи отново предизвика сблъсък между легендарния трейдър Питър Бранд и дългогодишния крипто скептик Питър Шиф.

07.09.2024 21:00 2мин. четене

Мениджър на активи оттегля заявлението си за спот Етериум ETF

Мениджърът на активи WisdomTree поиска да оттегли от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) своето S-1 заявление за спот Етериум борсово търгуван фонд (ETF), повече от три години след първоначалното му подаване.

07.09.2024 17:00 1мин. четене

Компанията зад ChatGPT увеличи платената си потребителска база с над 60%

Бизнес сегментът на OpenAI, включващ продуктите ChatGPT Enterprise, Team и Edu, е увеличил платената си потребителска база с близо 67% от април насам, като към 5 септември е надхвърлил един милион потребители.

07.09.2024 12:30 2мин. четене

Индия ще одобри още две офшорни крипто борси

Индийското звено за финансово разузнаване (FIU) обмисля възобновяването на дейността на още две международни крипто борси.

07.09.2024 11:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.