НАЧАЛО Други

9,902 проекта, стартирани през 2022 г. са от типа “pump-and-dump”

18.02.2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
9,902 проекта, стартирани през 2022 г. са от типа “pump-and-dump”

От Chainalysis твърдят, че близо 10,000 проекта са били създадени на BNB и Етериум с цел да използват инвеститорите като изходна ликвидност.

Компанията за крипто анализи Chainalysis анализира всички токени, пуснати през 2022 г. в BNB Smart Chain и Етериум (ETH) блокчейните, и твърди, че много от тях проявяват отличителните белези на измама тип “pump-and-dump”.

При класическата pump-and-dump измама разработчиците на схемата тайно продават собствените си токени на завишени цени, след като са убедили инвеститорите да ги купят чрез рекламна кампания.

Chainalysis категоризира няколко токена като възможни pump and dump проекти, тъй като при някои от тях се наблюдават минимум 10 суапа и четири последователни дни на търговия на децентрализирани борси (DEX) в седмицата след въвеждането им.

Освен това според анализа повече от 40,521 от общо 1.1 милиона нови токена, пуснати през предходната година, отговарят на критерия за подобна схема.

Chainalysis октри, че от проверените проектите около 9,902 са фалшиви и изчисли, че инвеститорите са похарчили около $4.6 милиарда за закупуването им.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Крипто зимата приключи, твърди макро стратег


Според компанията, предполагаемо най-плодовитият създател на pump and dump токени, който не бе посочен поименно, е пуснал 264 токена през 2017 г.

Тъй като екипите, които стартират нови проекти и токени успяват да останат анонимни това позволява на нарушителите да участват в множество подобни схеми.

Освен това аналитичната компания изчисли, че само 445 души или организации са отговорни за предполагаемите pump-and-dump токени, което предполага, че разработчиците обикновено започват няколко проекта. Твърди се още, че тези лица и групи са направили обща печалба от $30 милиона от продажбата на своите дялове.

Компанията съобщи в отделен анализ, че въпреки тревожните цифри – приходите от крипто измами са намалели над два пъти през 2022 г., но главно поради по-ниските стойности на криптовалутите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как безплатните завъртания могат да ви дадат предимство в онлайн слот игрите

Старата тактика да натискате бутона за завъртане и да се надявате, че късметът ще е на ваша страна, отдавна е отминала.

16.04.2024 13:18 5 мин. четене

Прогноза за цената на петрола на фона на геополитическото напрежение

Геополитическите напрежения продължават да оказват влияние върху цените на суровините, особено ясно изразено в неотдавнашния скок на цените на петрола, който се дължи на ескалацията на ирано-израелския конфликт и регионалната нестабилност.

16.04.2024 13:15 2 мин. четене

Доларът засенчва повечето азиатски валути

Основните азиатски валути, на които преди се гледаше като на потенциални претенденти за надмощие на щатския долар, сега се сблъскват със значителни затруднения на валутните пазари.

16.04.2024 11:00 2 мин. четене

Топ германска банка ще предлага крипто услуги

Най-голямата федерална банка в Германия, Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), с активи на обща стойност 333 милиарда евро, създаде стратегическо партньорство с Bitpanda Technology Solutions, водеща европейска крипто платформа.

16.04.2024 10:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.