НАЧАЛО Други

9,902 проекта, стартирани през 2022 г. са от типа “pump-and-dump”

февруари 18, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
9,902 проекта, стартирани през 2022 г. са от типа “pump-and-dump”

От Chainalysis твърдят, че близо 10,000 проекта са били създадени на BNB и Етериум с цел да използват инвеститорите като изходна ликвидност.

Компанията за крипто анализи Chainalysis анализира всички токени, пуснати през 2022 г. в BNB Smart Chain и Етериум (ETH) блокчейните, и твърди, че много от тях проявяват отличителните белези на измама тип “pump-and-dump”.

При класическата pump-and-dump измама разработчиците на схемата тайно продават собствените си токени на завишени цени, след като са убедили инвеститорите да ги купят чрез рекламна кампания.

Chainalysis категоризира няколко токена като възможни pump and dump проекти, тъй като при някои от тях се наблюдават минимум 10 суапа и четири последователни дни на търговия на децентрализирани борси (DEX) в седмицата след въвеждането им.

Освен това според анализа повече от 40,521 от общо 1.1 милиона нови токена, пуснати през предходната година, отговарят на критерия за подобна схема.

Chainalysis октри, че от проверените проектите около 9,902 са фалшиви и изчисли, че инвеститорите са похарчили около $4.6 милиарда за закупуването им.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Крипто зимата приключи, твърди макро стратег


Според компанията, предполагаемо най-плодовитият създател на pump and dump токени, който не бе посочен поименно, е пуснал 264 токена през 2017 г.

Тъй като екипите, които стартират нови проекти и токени успяват да останат анонимни това позволява на нарушителите да участват в множество подобни схеми.

Освен това аналитичната компания изчисли, че само 445 души или организации са отговорни за предполагаемите pump-and-dump токени, което предполага, че разработчиците обикновено започват няколко проекта. Твърди се още, че тези лица и групи са направили обща печалба от $30 милиона от продажбата на своите дялове.

Компанията съобщи в отделен анализ, че въпреки тревожните цифри – приходите от крипто измами са намалели над два пъти през 2022 г., но главно поради по-ниските стойности на криптовалутите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Ще видим агресивно приемане на крипто от големите играчи – Оливър Линч

Оливър Линч, главен изпълнителен директор на Bittrex Global, е оптимист за бъдещето на крипто индустрията.

март 22, 2023 11:00 2 мин. четене

DefiLlama се разделя: Нов сайт стартира на фона на спорове за пускане на токен

DefiLlama, сайт за данни за децентрализирания финансов сектор, се сблъска със спорове относно ръководството, тъй като член на екипа се опитва да пусне токен без одобрението на по-широката група.

март 22, 2023 9:00 2 мин. четене

Емитирането на USDT продължава с пълна сила: Подкрепа за DeFi?

Tether наскоро издаде USDT на стойност $1 милиарда в мрежата TRON, добавяйки ги към $4-те милиарда в USDT, които натрупа през последната седмица.

март 21, 2023 17:00 2 мин. четене

OKX разкри нов доклад за резервите си

OKX, глобална крипто борса, публикува своя пети доклад за доказателство на резервите (PoR) като част от усилията си за повишаване на прозрачността в индустрията.

март 21, 2023 15:00 1 мин. четене