НАЧАЛО Други

8 финансови гиганта глобени само със $70 милиона за измама

24.03.2024 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
8 финансови гиганта глобени само със $70 милиона за измама

Осем големи финансови институции се съгласиха да уредят продължително съдебно дело срещу информатори, като платят значителни суми, възлизащи на десетки милиони долари.

JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley, Fifth Third Bancorp, Barclays, Bank of Montreal (BMO) и William Blair бяха обвиняеми по делото от 2014 г., в което се твърдеше, че в продължение на десетилетие са се възползвали незаконно от манипулиране на лихвените проценти по общински облигации.

Информаторът, посочен в иска като Edelweiss Fund LLC, разкри, че тези фирми колективно са платили $70 милиона за разрешаване на правния спор. Edelweiss твърди, че структурите от Уолстрийт са участвали в широко разпространена измама и тайно споразумение, когато са сключили договор с щата Илинойс за предлагане на пазара на облигации с променлив лихвен процент (VRDOs) с цел осигуряване на най-ниските възможни лихвени проценти.

VRDOs са освободени от данъци общински облигации, които обикновено се емитират за целите на дългосрочното финансиране, често с продължителност от две до три десетилетия. Въпреки това, вместо да промотират тези облигации с изгодни лихвени проценти, обвинените банки предполагаемо са завишавали лихвените проценти, за да получат значителни такси и да разубедят инвеститорите да конвертират дълговите ценни книжа в парични средства.

След финализирането и изпълнението на споразумението щатът Илинойс ще получи $33.6 милиона, а директорът на Edelweiss, Йохан Розенберг, ще получи $14.4 милиона за това, че е завел делото от името на правителството. Останалите $22 милиона ще бъдат разпределени за покриване на съдебните разходи, направени от Edelweiss по време на съдебния процес.

Розенберг изрази своята мотивация за внимателно разглеждане на процеса на определяне на ставките на VRDO, като подчерта обществения интерес към критичните правителствени проекти, финансирани от тези облигации. По време на съдебния спор бяха разкрити значителни факти относно оперативната динамика на пазара на VRDO и поведението на агентите по ремаркетинг, което хвърли светлина върху неразкрити досега аспекти на индустрията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ и Китай може да има тежки последици за глобалната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) призова правителствата на САЩ и Китай да предприемат действия за справяне с рязкото увеличаване на дълговете си, като предупреди за потенциални дълбоки последици за световната икономика и лихвените проценти, плащани от други държави.

18.04.2024 17:00 2 мин. четене

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.