НАЧАЛО Други

$73 трилиона напът да се прехвърлят между поколенията

септември 10, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
$73 трилиона напът да се прехвърлят между поколенията

Милиардерът инвеститор Рей Далио смята, че в момента се извършва монументално прехвърляне на богатство, което отчасти се улеснява от световните централни банки.

Fortune съобщи, че трансферът на богатство се оценява на $73 трилиона, тъй като бейби бумърите предават активи на следващото поколение.

Според неотдавнашния икономически анализ на Далио това прехвърляне на богатство е било подкрепено от централните банки, които са инжектирали капитал в домакинствата и бизнеса през периода на ниски лихвени проценти, често наричан ерата на “свободните пари”.

Благодарение на тези координирани правителствени усилия финансовото състояние на сектора на домакинствата изглежда стабилно, докато състоянието на правителствените баланси и отчети за доходите е по-малко благоприятно.

Както в САЩ, така и в международен план централните правителства се борят с влошаващи се финансови позиции, характеризиращи се със значителни дефицити. Освен това те са изправени пред значителни загуби по държавните облигации, които са набавили за финансиране на тези дългове, което утежнява финансовите им предизвикателства, особено в условията на ниски лихвени проценти.

Предполага се, че хората от поколението  ще наследят лъвския пай от тези $73 трилиона, като този процес се очаква да приключи до 2045 г. Едновременно с това Далио предупреди, че сега правителствата са готови да се сблъскат с последиците от меките парични политики, борейки се с отслабени баланси през период на растеж и инфлация, който се очаква да бъде “поносимо” бавен.

В перспектива Далио прогнозира, че историята и настоящите тенденции показват, че централните правителства неизбежно ще се сблъскат с големи и нарастващи дефицити, тъй като нарастващите разходи за обслужване на дълга и други бюджетни разходи се увеличават с течение на времето.

Тази траектория може да доведе до самоподдържащ се цикъл на увеличаване на дълга, който да завърши с наложени от пазара ограничения. Централните банки може да се окажат принудени да печатат допълнителна валута и да придобиват повече дълг в отговор на нарастващите загуби и влошаващите се финансови позиции.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.