НАЧАЛО Други

БРИКС: Ролята на Китай в разширяването на съюза

септември 10, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Ролята на Китай в разширяването на съюза

През август на предходната година страните от БРИКС отправиха официални покани към още шест държави да се присъединят към техния съюз по време на срещата на върха на групата.

Става дума за Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет, Аржентина, Иран и Етиопия. Това решение обаче беше посрещнато с известни противоречия в рамките на блока, като Китай изигра основна роля в убеждаването на останалите държави от БРИКС да се съгласят с разширяването.

Китай се превърна в изявен защитник на разширяването на БРИКС, докато Индия и Бразилия изглежда имаха нужда от повече убеждаване. Съществуващото напрежение в рамките на блока, породено от действията на Русия в Украйна под ръководството на Путин, наклони Бразилия и Индия към отлагане на разширяването. Вместо това те се насочиха към укрепване на връзките между първоначалните членове.

За разлика от тях Китай горещо подкрепяше разширяването на БРИКС, като се стремеше да разшири влиянието и целите на групата до по-широка аудитория от държави.

За да спечели Бразилия и Индия по въпроса за включването на нови членове, Китай се ангажира с широка дипломация. Особено важно е, че подкрепата на Китай за предоставяне на двете страни на постоянни места в Съвета за сигурност на ООН разколеба тези двама членове основатели, които първоначално се противопоставяха на разширяването.

Бразилия и Индия никога не са били сдържани по отношение на стремежа си към постоянни места в Съвета за сигурност на ООН. Въпреки неохотното им съгласие за разширяването, тези стремежи са все по-близо до осъществяване. Въпреки това това решение може да доведе до ескалация на напрежението между Бразилия, Индия и други държави в бъдеще.

В крайна сметка новоприетите членове на БРИКС дължат включването си в блока през август до голяма степен на усилията на Китай. Макар че БРИКС няма официален лидер, очевидно е, че Китай има значително влияние в групата и ще продължи да го прави, тъй като все повече държави искат да бъдат приети или се сблъскват с отказ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Богата на петрол нация разкри своя собствена стабилна монета

За разлика от преобладаващия фокус върху стабилни монети в щатски долари в рамките на пазара на стабилни монети, бившият изпълнителен директор на SoftBank Акшай Нахета предприе уникален подход, представяйки стабилна монета, подкрепена от дирхама на Обединените арабски емирства.

октомври 2, 2023 15:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

2 Отговори на “БРИКС: Ролята на Китай в разширяването на съюза”
  1. Новите членове на БРИКС не са поканени, те кандидатстваха, да бъдат приети…
    От 33 държави, които кандидатстваха, бяха приети шест. Другите 27 ще се наложи да почакат.
    Силата на БРИКС е в равнопоставеността. Ако кривнат от този основен принцип, по нищо няма да се различават от САЩисаните форми на “групиране”, разбирай колонизиране…

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.