НАЧАЛО Алткойни

5 крипто проекта, които се сринаха с над 90% от своя пик

юни 2, 2022 15:30 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
5 крипто проекта, които се сринаха с над 90% от своя пик

Сривът на екосистемата на проекта Terra, заедно с токена на мрежата LUNA и стабилната монета UST, вече може да се счита за един от най-големите исторически моменти в индустрията. Въпреки това подобни бедствия може би не са толкова необичайни.

Според данните на Coingecko миналата седмица най-малко пет актива, считани за обещаващи, претърпяха девалвация от над 90% в сравнение с най-високата им стойност за всички времена (ATH).

Интересното е, че някои от най-добрите дигитални активи по отношение на пазарната капитализация също почти са попаднали в списъка. Dogecoin (DOGE) загуби 88% от ATH; Uniswap (UNI) отбеляза спад от 87%, а XRP спадна с 87%.

1. Internet Computer (ICP)

Internet Computer (ICP) преди струваше $700, а сега стойността му е едва $8.37. Това означава спад с не по-малко от 98.8%.

ICP е токена на швейцарската организация с нестопанска цел Dfinity Foundation. Той стартира през 2021 г. и веднага набра сериозна инерция. За по-малко от четири дни ICP се позиционира като осмата по големина криптовалута в света.

Проектът се разработва от 2016 г. от Dfinity Foundation, организация, чиято цел е да изгради децентрализиран и мащабируем блокчейн в облачното пространство за съхранение на данни и поддръжка на приложения.

Оглавява се от ентусиазиран предприемач Доминик Уилямс и целта му е да създаде публичен интернет, освободен от „ноктите“ на големите технологии, т.е. компании като Google, Facebook или Amazon. ICP е токенът на тази мрежа.

2. Filecoin (FIL)

Filecoin достигна връх от $236.84 на 1 април 2021 г. В момента цената на актива е $7.44, което е спад от над 97%.

Когато Filecoin беше пуснат през 2017 г., той набра рекордна сума в ICO (първично предлагане на токени). Тя възлизаше на $257 милиона, като по този начин надхвърли $232 милиона, набрани от Tezos, което беше максималната сума, постигната до този момент.

Инвеститорите включват гиганти като Sequoia Capital, Andreessen Horowitz и Union Square Ventures.

НЕ ИЗПУСКАЙ
Оманските петролни компании ще копаят Биткойн с факелен газ

Filecoin стартира, за да създаде децентрализирана мрежа за дигитално съхранение, благодарение на която потребителите могат ефективно да наемат наличното дисково пространство. В замяна те ще получат Filecoin като плащане.

3. EOS

Пиковата цена на EOS беше $22.71 и беше записана на 29 април 2018 г. В момента токенът струва $1.27. Това означава загуба от над 94%.

Блокчейн проектът беше един от първите „убийци на Етериум“ и набра $4.2 милиарда в своето ICO. След няколко тестови версии, той беше официално пуснат през юни 2018 г.

Сред поддръжниците бяха, наред с други, хедж фонд мениджърът от Обединеното кралство Алън Хауърд, главен изпълнителен директор на Moore Capital Management Луис Бейкън и съосновател на PayPal и Palantir Питър Тийл.

Еуфорията обаче бързо отшумя. През юни миналата година Block.one, компанията зад блокчейна EOS, се съгласи да плати $27.5 милиона след своето съдебно дело. Това беше свързано с въпросното ICO на стойност $4 милиарда.

4. dYdX (DYDX)

Криптовалутата dYdX е токена на децентрализирана борса със същото име. В своя пик активът струваше $27.86 и в момента се движи около $1.83, което е спад от 94%.

Спадът на стойността от ATH настъпи през септември 2021 г. и отчасти се дължи на ограничението на Китай за търговия с криптовалути. През това време обемът на търговията на борсата продължи да нараства и надхвърли нивото от $10 милиарда.

Обемът на dYdX се увеличи рязко, отразявайки действията на китайското правителство спрямо сектора на криптовалутите. Китай направи така, че всяко лице или компания, която е позволила търгуването на дигитални активи в тази страна, нарушава закона.

Затягането на ограниченията означаваше, че много компании, работещи в този сектор, включително централизирани борси, които все още извършваха извънборсови транзакции в страната, намалиха и в крайна сметка прекратиха услугите си за китайците. В резултат на това тази група клиенти започнаха да търсят алтернативни решения на пазара, като dYdX.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Баща и син управляват нелегална схема за $13 милиона от Starbucks

dYdX е децентрализирана борса, което означава, че не държи потребителски средства. Транзакциите се извършват с помощта на смарт договори, базирани на Етериум. За да избегне високите разходи за газ в основната мрежа, dYdX използва решението за мащабиране от втори слой StarkWare.

Токенът понесе сериозен удар през април тази година, когато Binance премахна валутната двойка dYdX и Етериум от своята платформа.

5. LooksRare (LOOKS)

LooksRare (LOOKS), криптовалутата на NFT пазара със същото име, достигна своя връх на 20 януари тази година. По това време стойността му беше $7.10. В момента обаче е едва $0.45, което е спад от 95%.

LooksRare се появи от нищото през първия месец на годината, за да се превърне в най-големия съперник на OpenSea, основния пазар за NFT. Имаше обаче съмнения относно астрономическите обеми, за които се предполагаше, че идват от тази платформа.

Тогава се наблюдаваше тенденция на т.нар. „wash“ трейдове. Те включват потребителите, които купуват и продават NFT между собствените си портфейли, създавайки изкуствена илюзия, че платформата обработва големи обеми.

Анализаторската фирма CryptoSlam обяви на 31 януари, че е идентифицирала повече от $8.3 милиарда в такива сделки, включващи LooksRare. В крайна сметка това доведе до обезценяване на токена.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Алткойни Новини

Три токена, които могат да скочат до 100Х – и защо предварителните продажби са новия хит

Крипто пазарът постоянно нараства, като към момента на писане на статията се движи около $1.08 трилиона. Разбира се, Биткойн остава най-стабилният играч с над 40% пазарен дял, но Етериум, BNB, Aave, Solana и другите алткойни също се развиват доста.  Въпреки това, крахът на FTX доказа на инвеститорите, че дали ще се търгува с нов токен, […]

февруари 4, 2023 16:12 6 мин. четене

Fantom скача с 200% – ще продължи ли възхода? – Santiment

Водеща фирма за криптоанализи предполага, че популярният алткойн е само в началния етап на голямо рали.

февруари 3, 2023 16:00 2 мин. четене

Рекорден брой китови транзакции с Dogecoin на 31 януари

Santiment установи, че на 31 януари Dogecoin (DOGE) преживял най-големия брой китови транзакции през тази година.

февруари 3, 2023 11:10 2 мин. четене

Този децентрализиран токен се повиши с 50% за няколко дни

Децентрализиран токен, базиран на Етериум (ETH) се повиши с 50% само за няколко дни, след като публикува годишния си отчет.

февруари 2, 2023 21:00 1 мин. четене