НАЧАЛО Блокчейн

dYdX една крачка по-близо до пълната децентрализация

ЯНУ. 13, 2022 08:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 dYdX една крачка по-близо до пълната децентрализация

В момента има много малко наистина децентрализирани борси (DEX) или крипто платформи, но една от тях е на път да се превърне в такава - и това е борсата за деривати на dYdX.

Не много от днешните DeFi протоколи са наистина децентрализирани във всички значения на концепцията. Водещият в света DEX, Uniswap, например, се контролира от малко малцинство от китове и компании, държащи повечето от токените.


Други са раздали токени на компании за рисков капитал и вътрешни лица, които поддържат контрол и повечето от тях разчитат на централизирани доставчици на облачни услуги.


Борсата за деривати dYdX има за цел да стане напълно децентрализирана, излагайки плановете си в пътна карта, публикувана на 11 януари. Борсата планира да пусне версия 4 на протокола тази година, за която твърди, че ще бъде „с отворен код, напълно децентрализирана и изцяло контролирана от общността."


Пътят към децентрализацията


Екипът описва текущата итерация на платформата като „хибриден децентрализиран обмен“ с частична децентрализация и известна централизация, като например, работеща на сървъри, управлявани от фирмата dYdX Trading Inc.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Мрежата на Arbitrum прекъсна поради хардуерни проблеми


Основният протокол за обмен работи на смарт договори на Етериум и ZK-rollups, захранвани от Starkware, но книгата за поръчки и механизмът за съвпадение са по-централизирани.


Версия 4 вече няма да има централни точки за контрол или отказ и ще бъде изцяло контролирана от общността, се посочва. За да постигне това, ще трябва да децентрализира книгата за поръчки и механизма за съответствие.


Предизвикателства


Има редица предизвикателства, свързани с това, като пропускателна способност, която трябва да се увеличи, окончателност и последователност на сделките.


Протоколът също ще бъде изцяло контролиран и управляван от общността, но естествено големите притежатели ще имат по-голямо влияние в гласовете от по-малките.


Той добави, че dYdX Trading Inc., която в момента събира приходи чрез търговски такси, вече няма да го прави след пускането на v4 по-късно през 2022 г.


Според DeFiLlama, dYdX има обща заключена стойност от $988 милиона, което е увеличение от 473% през последните шест месеца.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (1)
Изкажете мнение
Още Блокчейн новини

Ето защо Етериум (ETH) ще остане пазарен лидер

Той запази тази титла чрез бума на децентрализираните финанси (DeFi) и незаменими токени (NFT). Въпреки това, имаше сериозни конкуренти, които се пръкнаха с появата на двете нови пространства, които п...
ЯНУ. 25, 2022 18:31 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Floki Inu започна прехода си към DAO

Floki Inu обяви актуализациите на FlokiDAO на 18-ти януари 2021 г. Фаза 1 от актуализацията започна в 08:00 UTC в събота, 22-ри януари 2022 г. Решението да се превърне Floki Inu в децентрализирана авт...
ЯНУ. 24, 2022 13:29 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

BlackRock подава заявление за блокчейн ETF

IShares Blockchain and Tech ETF проследява инвестиционните резултати от индекс, съставен от компании, участващи в „разработването, иновациите и използването на блокчейн и крипто технологии“ в САЩ и др...
ЯНУ. 24, 2022 09:30 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Polkadex се стреми да спечели парачейн слот на Polkadot

Проектът, базиран на Substrate, обяви кампания за групови заеми, която ще стартира този месец. Общността се насърчава да заема токени DOT на Polkadex, за да осигури достатъчно средства за успешна офер...
ЯНУ. 23, 2022 18:07 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света