НАЧАЛО Други

3 причини да купите акции на Advanced Micro Devices

30.04.2024 16:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
3 причини да купите акции на Advanced Micro Devices

През последните пет години стойността на акциите на Advanced Micro Devices (AMD) е нараснала с 441%, което се дължи главно на успеха й в борбата за пазарен дял срещу Intel при CPU процесорите.

В перспектива потенциалната експанзия на AMD в продажбата на графични процесори (GPU) на центровете за данни представлява още по-голяма възможност, която може да доведе до значителни печалби за акционерите през следващото десетилетие.

Нарастващото търсене на хардуер в областта на изкуствения интелект (AI) изстреля акциите на Nvidia до нови висоти, а AMD може да е готова за подобен растеж. Ето причините, поради които AMD може да бъде следващият голям играч:

1. Примамлива пазарна възможност

AMD е на прага на значителен ръст на инвестициите в центрове за данни. Тъй като тези центровете все повече се нуждаят от графични процесори за управление на натоварванията с AI, главният изпълнителен директор на AMD Лиза Су прогнозира, че пазарът на ускорители за изкуствен интелект може да достигне $400 милиарда до 2027 г. Тази цифра надхвърля прогнозираните от AMD приходи от $3.5 милиарда от графични процесори за центрове за данни през тази година. Неотдавнашният ръст в сегмента на центровете за данни, задвижван от все по-широкото внедряване от клиентите на графичните процесори Instinct и стабилното търсене на сървърните чипове Epyc, подчертава потенциала на компанията. Очаква се новите ускорители MI300 на AMD да отбележат бърз ръст на приходите, а големи технологични играчи като Microsoft и Meta Platforms вече ги използват за различни AI приложения.

2. Предвиждан ръст на печалбата

Докато Nvidia в момента доминира на пазара на AI чипове със своите графични процесори за центрове за данни с висок марж, AMD, със своя едноцифрен марж на печалбата, има значителни възможности за разширяване на рентабилността. С увеличаването на продажбите на графични процесори за центрове за данни се очаква маржовете на печалба на AMD да се подобрят. Краткосрочните прогнози сочат скромно увеличение на маржа на брутната печалба, което се дължи на очакваните продажби на чипове и Ryzen процесори. Дългосрочните прогнози сочат, че AMD може да постигне годишен темп на растеж на печалбата от 42%.

3. Потенциал за ръст на цената на акциите

Анализаторите прогнозират, че до 2026 г. приходите на AMD могат да достигнат $7.26. Ако приемем, че бъдещото съотношение цена/печалба стигне до 40, това може да доведе до цена на акциите от $290, което е почти двойно повече от сегашната им стойност от около $150. Като се имат предвид успехите на главния изпълнителен директор Лиза Су и предишните постижения на AMD в печеленето на пазарен дял от лидери в индустрията като Intel, потенциалът на компанията да надхвърли очакванията в сектора на изкуствения интелект не бива да се подценява. Су характеризира прехода към AI като възможност, която се случва веднъж на поколение, което показва, че AMD се позиционира стратегически за значителен растеж през следващите години.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Слуховете за приемане на Биткойн в Аржентина са преувеличени, казва представител на Ел Салвадор

Неотдавнашните разговори между Аржентина и Ел Салвадор относно Биткойн подхраниха спекулациите за евентуално приемане на дигиталната валута в Аржентина.

29.05.2024 21:30 2 мин. четене

Манията по AI напомня на последния крипто балон според нобелов лауреат

Професорът по икономика и нобелов лауреат Пол Ромер предупреди за прекомерния ентусиазъм, свързан с изкуствения интелект (AI), като направи паралел с крипто балона отпреди няколко години.

29.05.2024 20:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.