НАЧАЛО Други

21 държави зарязват долара през 2023 г.

септември 8, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
21 държави зарязват долара през 2023 г.

Глобалната позиция на щатския долар като основна резервна валута се оспорва от нововъзникващите икономики, което представлява потенциална заплаха за неговото господство.

Съюзите в Азия, Африка и Южна Америка активно се стремят да намалят зависимостта си от щатския долар, като групи като БРИКС и АСЕАН са водещи в тази насока.

Нововъзникващите икономики са обезпокоени от потенциалното икономическо въздействие на американските санкции и поради това са мотивирани да подкрепят местните си валути и икономики. През 2023 г. движението за дедоларизация набира скорост, като близо двадесет държави изразяват желание да се откажат от щатския долар.

През 2023 г. два различни съюза официално се ангажират да се откажат от щатския долар в международната търговия. През март блокът АСЕАН пое инициативата, като реши да не използва щатския долар за трансгранични транзакции.

Лидерите на десет държави от Югоизточна Азия съвместно заявиха намерението си да спрат да използват щатския долар и вместо това да насърчават съответните си местни валути.

Освен това на срещата си на върха през август т.г. съюзът БРИКС реши да преустанови използването на щатския долар за разплащане в международната търговия.

В рамките на този алианс от десет държави БРИКС ще извършва търговия, използвайки местни валути и също така проучва възможността за създаване на обща валута между държавите членки.

В обобщение, общо двадесет и една държави официално се съгласиха да се откажат от щатския долар в световната търговия през 2023 г.

Блокът АСЕАН се състои от Бруней, Филипините, Сингапур, Тайланд, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар и Виетнам. Освен това алиансът БРИКС включва Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Египет, Иран, Аржентина, Саудитска Арабия, ОАЕ и Етиопия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “21 държави зарязват долара през 2023 г.”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.