НАЧАЛО Финтех

2 години затвор за бивш мениджър на Coinbase за търговия с вътрешна информация

май 12, 2023 11:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
2 години затвор за бивш мениджър на Coinbase за търговия с вътрешна информация

Според американската прокуратура Ишан Уахи, бивш продуктов мениджър в Coinbase Global Inc (COIN.O), е осъден на две години затвор, с което се отбелязва първото дело за търговия с вътрешна информация, свързано с криптовалута.

Във федералния съд в Манхатън окръжният съдия на САЩ, Лорета Преска, произнесе присъдата на 32-годишния Ишан Уахи, след като през февруари той се призна за виновен по две обвинения в заговор за извършване на измама.

По време на изслушването за произнасяне на присъдата съдия Преска описа схемата като “масивна злоупотреба” с доверието на Coinbase, като посочи, че опитите за прикриване на действията показват, че Уахи и съучастниците му са осъзнавали неправомерните си действия.

Това дело е едно от няколкото значими наказателни преследвания, свързани с криптовалути, започнати от американските прокурори в Ню Йорк. Сред тях е и делото срещу Сам Банкман-Фрийд, основател на FTX, който не се е признава за виновен.

Прокурорите твърдят, че Уахи е споделил поверителна информация с брат си Нихил и техния приятел Самир Рамани относно дигиталните активи, регистрирани на Coinbase, една от най-големите крипто борси в света.

Според прокурорите тази информация е позволила на триото да спечели $1.5 милиона, като е търгувало с 55 дигитални актива преди официалните обявления за листване между юни 2021 г. и април 2022 г.

Преди това Нихил Уахи се призна за виновен по обвинение в заговор за телеграфна измама през септември и беше осъден на 10 месеца затвор през януари. Междувременно Самир Рамани остава на свобода.

По време на изслушването Ишан Уахи изрази разкаяние за действията си и тяхното въздействие върху приятелите и семейството му, много от които бяха в съда.

Помощник-прокурорът Ноа Соловейчик заяви по време на изслушването, че поведението на Уахи не е било изолиран инцидент, а по-скоро поредица от съвети, споделени в продължение на 10 месеца.

В съдебните документи Уахи поиска присъда, която да не е по-дълга от тази на брат му, като се позова на подобни случаи на търговия с вътрешна информация, които са довели до минимално или никакво лишаване от свобода.

Прокурорите обаче настояха за присъда от над три години за Ишан Уахи с цел да възпрат други вътрешни лица, занимаващи се с криптовалути, да злоупотребяват с корпоративна информация.

Министерството на правосъдието на САЩ има по-широки правомощия от Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) при преследването на случаи, свързани с финансова печалба чрез измама, независимо от вида на активите.

Това предоставя на Министерството на правосъдието по-голяма свобода на действие при преследването на неправомерни действия, свързани с криптовалути, в сравнение със SEC, която се фокусира върху регулирането на пазарите на ценни книжа.

В съдебните дела, заведени от SEC срещу Ишан и Нихил Уахи във връзка с техните сделки, SEC твърди, че много дигитални активи се класифицират като ценни книжа. Съдебните документи разкриха, че Ишан Уахи е постигнал предварително споразумение за уреждане на спора със SEC, а Нихил Уахи също е в процес на преговори за уреждане на спора с комисията.

Източник: Reuters

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Русия ще използва крипто борси за международни транзакции

Русия активно оформя своя подход към криптовалутите в страната. През април Антон Силуанов, министърът на финансите на Русия обсъди нова платежна система, която ще включва криптовалути.

май 30, 2023 6:00 1 мин. четене

САЩ може да загубят глобалната си крипто позиция заради тези държави

Според информация от Ясин Елманджра, анализатор в Ark Invest, Съединените щати са изправени пред риска да отстъпят водещата си позиция в глобалната крипто екосистема на няколко държави като Обединените арабски емирства, Южна Корея, Австралия и Швейцария.

май 25, 2023 12:00 2 мин. четене

Скоро няма да видим спот Биткойн ETF на американския пазар според шефа на VanEck

Борсово търгуваните фондове (ETF) напоследък набраха значителна популярност, привличайки разнообразни инвеститори, търсещи експозиция към редица активи.

май 24, 2023 14:30 2 мин. четене

Ripple ще инвестира $1 милиард за разширяването си във финтех пространството

Главният изпълнителен директор на Ripple Labs наскоро обяви плановете си да използва $1 милиард от паричните резерви на компанията, за да разшири обхвата на услугите ѝ.

май 24, 2023 10:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.