НАЧАЛО Други

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

03.12.2023 12:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

Понякога най-печелившите възможности се крият в сравнително неизвестни, но обещаващи компании, често наричани “dark horses” (тъмни коне). Ето защо за тези, които искат да диверсифицират инвестиционния си подход, разпределянето на част от средствата им към акции с високо съотношение риск-печалба може да има смисъл.

Въпреки че тези акции по своята същност носят повишен риск, потенциалът за значителни печалби може да ги превърне в примамлив избор за тези, които търсят измерение с по-висок риск и по-висока печалба в своите инвестиционни портфейли.

Upstart Holdings

Upstart Holdings е новатор в сектора на финансовите технологии, като използва изкуствения интелект (AI), за да направи революция в кредитирането чрез своята иновативна платформа.

Компанията използва изкуствен интелект за оценка на кредитния риск, като цели да замени традиционния кредитен рейтинг при определянето на кредитоспособността на потребителите за отпускане на заеми. Основният източник на приходите на компанията са таксите, получени от успешното насочване на кандидатите за кредит към мрежата ѝ от над сто банки партньори и кредитни съюзи.

Финансови резултати

Финансовата траектория на Upstart показва забележителен растеж, като от 2018 г. до 2022 г. приходите са нараснали с 243%, достигайки впечатляващите $802.5 милиона.

Компанията е увеличила брутния си марж, достигайки 48.9% през 2022 г., което показва оперативна ефективност. Въпреки това акциите отбелязаха рязък спад от повече от 25%, след като в отчета си за третото тримесечие преди няколко седмици не успяха да покрият консенсусните прогнози както за приходите, така и за печалбата.

Резултатите за третото тримесечие разкриха приходи в размер на $135 милиона, отбелязвайки 14% спад на годишна база и изоставайки от консенсусната оценка от $139.76 милиона. Общите приходи от такси отбелязаха спад от 18% на годишна база, възлизайки на $147 милиона.

Въпреки че акциите се възстановиха бързо и към момента на писане на статията се търгуват на цена от $32.37, показвайки 18% ръст за месец, представянето на кредитите на Upstart изоставаше през 2021-2022 г., но напоследък показва признаци на подобрение. Стабилните резултати по отношение на заемите ще бъдат от ключово значение за осигуряването на по-нататъшно сътрудничество с банки за Upstart.

Инвеститорите, които обмислят тази акция, трябва да останат бдителни по отношение на по-широкия икономически пейзаж, особено на събитията, свързани с фалитите на жилища и автомобили. Рязкото нарастване на броя на неизпълнените задължения по тези видове заеми може да е сигнал за потенциални затруднения при личните заеми, което ще означава трудни времена за Upstart Holdings.

Upstart представлява високорискова и високодоходна акция, което е фактор, който инвеститорите трябва да преценят, преди да инвестират. Като се има предвид адресируемият пазар на компанията, възлизащ на трилиони долари, изчакването на признаци на икономически подем преди инвестирането може да не попречи на обещаващата дългосрочна възвръщаемост.

Ulta Beauty

Ulta Beauty преживя рязък скок в цената на акциите си след публикуването на финансовите си резултати за третото тримесечие на 2023 г.

Акциите на компанията поскъпнаха с приблизително 12%, като в момента на изготвяне на статията се търгуват на цена от $472. Този скок бе стимулиран от нетните продажби за третото тримесечие, които достигнаха близо $2.5 милиарда, демонстрирайки 6.4% ръст на годишна база. Същественото увеличение на нетните продажби се дължи основно на 4.5% ръст на продажбите в един и същи магазин. Освен това, разширяването на Ulta Beauty с откриването на 12 нови магазина допринесе за скромното общо увеличение на продажбите.

През третото тримесечие Ulta Beauty регистрира марж на брутната печалба от 39.9% и оперативен марж от 13.1%, като и двата показателя са по-ниски в сравнение с предходната година.

Прогнози на анализаторите

Синтезът на прогнозите на 20 анализатори от TipRanks за предходното тримесечие показва 12-месечна средна целева цена от $533.

Това предполага потенциално увеличение от 13.12% спрямо текущата цена от $472, което дава основание за рейтинг “умерена покупка“. През последните три месеца ULTA получи 15 пъти рейтинг “покупка“, 4 оценки “дръж” и 1 оценка “продажба“. Ценовите цели за акциите са в широк диапазон, вариращ от високата стойност от $620 до ниската стойност от $400.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Нови прогнози за цените на петрола

Тенденциите в ценообразуването на петрола и бензина се характеризират с ясно изразени сезонни тенденции, които обикновено се повишават след началото на годината и се запазват до летните месеци.

22.02.2024 20:00 3 мин. четене

БРИКС: Финансовият упадък на САЩ ще бъде в полза на съюза

Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар алармира, че Съединените щати са изправени пред тежка фискална криза поради нарастващия дефицит по дълга, който вече надхвърля $34 трилиона.

22.02.2024 17:00 2 мин. четене

Рецесията вероятно вече е застигнала Германия според централната банка на страната

Според редовния месечен доклад на Bundesbank от понеделник за най-голямата икономика в Европа, изглежда, че понастоящем Германия преживява потенциална рецесия, обусловена от слабото външно търсене, предпазливото поведение на потребителите и ограничените вътрешни инвестиции поради високите разходи за заеми.

22.02.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.