НАЧАЛО Други

Саудитска Арабия може да срине пазарите на петрол според експерт

04.12.2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия може да срине пазарите на петрол според експерт

Опитен експерт в областта на енергийния пазар изказа предположение, че Саудитска Арабия може да увеличи значително доставките си на петрол, като отмени сегашните съкращения на производството, в опит да си възвърне влиянието върху цените като водещ световен износител на суров петрол.

След неотдавнашната среща на ОПЕК+, на която членовете на организацията се ангажираха с доброволно намаляване на производството без категорични гаранции, цените на петрола отбелязаха спад.

Пол Санки от Sankey Research изрази мнение, предлагайки възможността Саудитска Арабия да обмисли наводняване на пазара с петрол. Той изчисли, че страната има капацитет да увеличи добива си с около 2.5 милиона барела дневно.

Понастоящем фактическият лидер на ОПЕК се опитва да подкрепи цените на суровия петрол, като намалява добива си. Беше взето решение за удължаване на намалението с 1 милион барела на ден през първото тримесечие, въпреки че Санки подчерта минал случай от 2014 г., когато Саудитска Арабия изненада пазарите, като умишлено понижи цените на суровия петрол от около $110 на $50, принуждавайки производителите с по-високи разходи да излязат от пазара.

През този период, докато конкурентите напускат поради нерентабилно покачване на цените, Саудитска Арабия издържа благодарение на способността си да издържа на по-малки плащания, като в крайна сметка придобива контрол върху цените, тъй като доставките на конкурентите намаляват.

Подобно на предишния сценарий, нарастващото производство на петрол в САЩ продължава да буди безпокойство у ОПЕК и Саудитска Арабия. В петък Санки изтъкна, че петролният картел е изправен пред сериозни предизвикателства, свързани с нивата на производство в САЩ.

Действително, добивът на суров петрол в САЩ отбеляза значителен ръст през тази година, като през септември достигна рекордно високи стойности от над 13.2 милиона барела на ден, както съобщи Администрацията за енергийна информация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.