НАЧАЛО Други

Зловещият заговор на централните банки за CBDC – Марк Юско

май 5, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Зловещият заговор на централните банки за CBDC – Марк Юско

Концепцията за дигиталните валути на централните банки (CBDC) раздели мненията, като някои хора се опасяват, че тя ще доведе до цензура и наблюдение.

За разлика от тях други я разглеждат като иновативно и ефикасно решение. Според Марк Юско, основател на Morgan Creek Capital Management, обаче, продължаващата банкова криза в Америка може да е прелюдия към много по-голям проблем под формата на CBDC.

Юско смята, че настоящата тенденция на срив на регионални банки и последващото им консолидиране от мегабанки са част от зловещ план за подкопаване на доверието в банковата система и насочване на депозитите към най-големите институции, които могат да бъдат контролирани на правителствено ниво.

Според Юско този план, би могъл да се съчетае добре с дигиталните валути на централните банки, които допълнително централизират финансовия контрол прявко в ръцете на Централната банка.

Той изтъква системата за сетълмент FedNow като една от ранните стъпки в този план, която също е критикувана от кандидата за президент на демократите Робърт Ф. Кенеди-младши. Юско предупреди за потенциалните опасности от подобна система, която би позволила на правителството да следи всички транзакции и да блокира нежеланото парично поведение на потребителите.

Макар някои да твърдят, че консолидирането на по-малките банки в по-големи, контролирани от правителството структури е просто въпрос на практичност, Юско не е съгласен с това.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Още един съюз по стъпките на БРИКС срещу долара


Той смята, че това е зловещ заговор за контрол над финансовата система, премахване на конкуренцията и подкопаване на основите на това, което прави едно общество велико.

Въпреки различните мнения, едно е ясно: продължаващата банкова криза и появата на двустепенна банкова система са реални заплахи, които се материализират пред очите ни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Robinhood делиства Cardano, Solana и Polygon

Гигантът в търговията Robinhood изключва от списъка няколко известни криптоактива в отговор на това, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съди Binance и Coinbase за предполагаемо нарушение на законите за ценните книжа.

юни 10, 2023 11:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.