Home

Зловещият заговор на централните банки за CBDC – Марк Юско

05.05.2023 9:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Зловещият заговор на централните банки за CBDC – Марк Юско

Концепцията за дигиталните валути на централните банки (CBDC) раздели мненията, като някои хора се опасяват, че тя ще доведе до цензура и наблюдение.

За разлика от тях други я разглеждат като иновативно и ефикасно решение. Според Марк Юско, основател на Morgan Creek Capital Management, обаче, продължаващата банкова криза в Америка може да е прелюдия към много по-голям проблем под формата на CBDC.

Юско смята, че настоящата тенденция на срив на регионални банки и последващото им консолидиране от мегабанки са част от зловещ план за подкопаване на доверието в банковата система и насочване на депозитите към най-големите институции, които могат да бъдат контролирани на правителствено ниво.

Според Юско този план, би могъл да се съчетае добре с дигиталните валути на централните банки, които допълнително централизират финансовия контрол прявко в ръцете на Централната банка.

Той изтъква системата за сетълмент FedNow като една от ранните стъпки в този план, която също е критикувана от кандидата за президент на демократите Робърт Ф. Кенеди-младши. Юско предупреди за потенциалните опасности от подобна система, която би позволила на правителството да следи всички транзакции и да блокира нежеланото парично поведение на потребителите.

Макар някои да твърдят, че консолидирането на по-малките банки в по-големи, контролирани от правителството структури е просто въпрос на практичност, Юско не е съгласен с това.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Още един съюз по стъпките на БРИКС срещу долара


Той смята, че това е зловещ заговор за контрол над финансовата система, премахване на конкуренцията и подкопаване на основите на това, което прави едно общество велико.

Въпреки различните мнения, едно е ясно: продължаващата банкова криза и появата на двустепенна банкова система са реални заплахи, които се материализират пред очите ни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Виталик Бутерин съветва да не се подкрепя единствено крипто политиката

В неотдавнашна статия съоснователят на Етериум Виталик Бутерин предупреди, че не бива да се гласува само въз основа на позицията на кандидатите в подкрепа на криптовалутите.

18.07.2024 10:30 1мин. четене

Скандал с търговия с вътрешна информация: Меме токени скачат след опита за убийство на Тръмп

След покушението срещу Доналд Тръмп на 13 юли крипто пазарът отбеляза рязък ръст на меме монетите като $FIGHT.

18.07.2024 10:00 1мин. четене

Великобритания планира да регулира съвременните AI модели

Новото правителство на Обединеното кралство очерта плановете си за регулиране на усъвършенстваните модели на изкуствен интелект, с което се отклони от предишните политики, както бе подчертано в неотдавнашната реч на крал Чарлз относно законодателната програма, включваща над 35 законопроекта.

18.07.2024 9:30 2мин. четене

Uniswap обяви ново разширение за Google Chrome

Uniswap Labs официално пусна своето разширение за портфейл на Google Chrome след повече от шест месеца забавяне, през които над 793,000 потребители се включиха в списъка на чакащите.

18.07.2024 7:30 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.