НАЧАЛО Биткойн

Биткойн срещу CBDC: Кенеди се противопоставя на администрацията на Байдън

април 13, 2023 7:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн срещу CBDC: Кенеди се противопоставя на администрацията на Байдън

Робърт Ф. Кенеди-младши, виден адвокат по въпросите, свързани с околната среда и кандидат на Демократическата партия за президентските избори в САЩ през 2024 г., наскоро се изказа в подкрепа на криптовалутите като Биткойн като начин обществото да избегне това, което той вижда като порочна финансова система.

Подкрепата на Кенеди за криптовалутите и загрижеността му относно CBDC

В свое изявление Кенеди разкритикува Федералния резерв и големите банки за ролята им в печатането на трилиони долари през последното десетилетие, което според него е допринесло за създаването на финансов балон.

Той твърди, че криптовалутите като Биткойн предоставят алтернатива на традиционните финансови системи и могат да помогнат за защитата на хората от рисковете на неизбежния икономически спад.

Кенеди също така обвини администрацията на Байдън, че е враждебно настроена към криптовалутите и се съюзява с големите банки, за да запази контрола върху финансовата система.

Той смята, че враждебността на правителството към крипто е продиктувана от желанието да се запази контролът върху паричната система и да се попречи на хората да получат достъп до алтернативи, които биха могли да застрашат властта им.

В допълнение към критиките си към администрацията на Байдън, Кенеди изрази загриженост относно развитието на CBDC в САЩ, предупреждавайки, че това може да доведе до “финансово робство и политическа тирания”.

Той смята, че CBDC ще даде на правителството безпрецедентен контрол върху паричната система и може да се използва за наблюдение и контрол на финансовите дейности на хората.

Позицията на администрацията на Байдън по отношение на CBDC

През юли Федералният резерв трябва да пусне нова услуга за дигитални плащания и сетълмент, наречена FedNow. Според Фед целта на тази услуга е да позволи на предприятията и физическите лица да извършват незабавни плащания денонощно.

Все още обаче не е сигурно дали услугата ще разчита на дигиталните валути на централните банки (CBDC) за обработка на плащанията.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Шокиращи разкрития в управлението на FTX


Администрацията на Байдън също сигнализира за интереса си към проучване на използването на CBDC за емитиране на дигитални долари. Някои възприемат този ход като опит за модернизиране на паричната система и осигуряване на по-голяма гъвкавост и ефективност на финансовите транзакции.

Кенеди и други остават скептични към намеренията на правителството и се опасяват, че CBDC могат да бъдат използвани за упражняване на по-голям контрол върху финансовия живот на хората.

Услугата за незабавни плащания на Федералния резерв

Федералният резерв създаде нова платежна инфраструктура, наречена FedNow Service, която позволява на финансовите институции от всякакъв мащаб в САЩ да предлагат услуги за незабавни плащания, които са сигурни и ефективни.

Някои обаче са загрижени за нивото на контрол, което има правителството, което изглежда подобно на това в Китай. Правителството поддържа контрол си върху обществото, което прави криптовалутата бягство от този мониторинг. Именно това може да е причината, поради която правителството на САЩ се противопоставя на криптовалутата.

FedNow ще стартира през юли и ще позволи прехвърлянето на пари от сметката на изпращача към сметката на получателя в почти реално време, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Докато Клиринговата къща, асоциация, собственост на банката, вече предлага опция за плащане в реално време, FedNow Service ще предостави допълнителен вариант за бизнеса и потребителите.

Биткойн срещу CBDC

Технологиите на дигиталните валути на централните банки и криптовалутите може да изглеждат сходни за незапознатите с тях, като се има предвид, че и двете са дигитални валути.

Въпреки това би било неточно двете да се приравняват. Дори ако CBDC включват елементи на разпределена счетоводна книга и блокчейн, те не предлагат същите предимства като DeFi или Web 3.0. По същество CBDC са дигитални версии на фиатни валути.

За разлика от тях, децентрализираните криптовалути като Биткойн служат като противовес на CBDC, тъй като предоставят средство за притежание на активи, които са защитени от правителствени конфискации и не са ограничени от определени граници.

Според макроексперта Лин Олдън разпределените системи ще стават все по-разпространени, тъй като обществото се отдалечава от традиционното банкиране.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Биткойн: Тази метрика сигнализира за потенциален възход


Олдън възприема CBDC като краен сценарий, произтичащ от нарастващата тенденция към финансов контрол и наблюдение, и като цяло има негативно мнение за тях.

Заключение

Предимството на криптовалутата се състои в нейното дългогодишно присъствие и тя вероятно е по-добре разбрана от CBDC. Това може да е причината, поради която обществените нагласи изглеждат по-благоприятни към криптовалутите, отколкото към CBDC.

Въпреки това съществува усещането, че CBDC са неизбежни.

Криптовалутите се сблъскаха с неотдавнашни неуспехи, но е малко вероятно тези, които са добре запознати с криптосферата, да бъдат убедени в потенциалните предимства на CBDC. Това се дължи на рисковете, свързани с неприкосновеността на личния живот и на ограничената им полезност в областите DeFi, и Web 3.0.

За лицата, които за първи път навлизат във финансовата система обаче изборът на CBDC или криптовалута може да се окаже по-голямо предизвикателство.

В крайна сметка, оставаме с най-важният въпрос – могат ли крипто икономиката и CBDC да съществуват съвместно?

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн: Мечките и биковете на път да пострадат тежко – какво да следим

Известен крипто анализатор предположи, че както ентусиастите, така и скептиците на Биткойн (BTC) са готови да се сблъскат с подвеждащ сигнал.

октомври 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Защо пазарът на криптовалути беше толкова “заспал” през септември

През септември крипто пазарът се представи слабо, като ключовите показатели като обеми, волатилност и отворен интерес (OI) останаха слаби през целия месец.

октомври 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.