НАЧАЛО Други

Златото достигна нов исторически връх

05.12.2023 15:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Златото достигна нов исторически връх

В началото на седмицата цените на златото достигнаха нов връх, като надхвърлиха границата от $2,100 за тройунция на фона на продължаващото нарастване на търсенето на злато в световен мащаб.

На 3 декември спот златото за кратко надхвърли $2,100, установявайки нов исторически връх, след което обаче леко се отдръпна и към 5 декември се търгува за около $2,025, отразявайки незначителен спад за деня.

Пазарните анализатори прогнозират, че цените на златото са на път да достигнат нови върхове през следващата година и биха могли трайно да се задържат над нивото от $2,000. Те обясняват тази прогноза с фактори като геополитическата несигурност, потенциалното отслабване на щатския долар и очакваното намаляване на лихвените проценти.

През последните два месеца цените на златото демонстрираха възходяща тенденция, повлияна от конфликта между Израел и Хамас, който засили търсенето на благородния метал като сигурно убежище.

Освен това очакванията за намаляване на лихвените проценти оказаха допълнителна подкрепа. Златото, като надеждно средство за съхранение на стойност, обикновено се представя добре в периоди на икономическа и геополитическа нестабилност.

Експертите, включително Хенг Кун Хау, ръководител на отдел “Пазарна стратегия, глобална икономика и пазарни проучвания” в UOB, очакват положителен импулс за златото, обусловен от очакваното отстъпление както на щатския долар, така и на лихвените проценти през 2024 г. Хенг Кун Хау смята, че цените на златото могат да достигнат $2,200 за тройунция до края на 2024 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

SEC вече са загубили делото за XRP според директора на Ripple

В неотдавнашен разговор с Bloomberg главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус навлезе в сложността на продължаващата съдебна битка между Ripple и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.02.2024 12:00 2 мин. четене

Бивши директори на FTX и Alameda стартират нова крипто борса

Сривът на FTX остави криптовалутната общност неспокойна, като промени облика на пазара за години напред.

22.02.2024 11:00 1 мин. четене

БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

След съобщението за разширяване, направено по време на годишната среща на върха през 2023 г., международната общност наблюдава отблизо потенциалните нови членове на алианса БРИКС.

22.02.2024 9:00 2 мин. четене

Доларът доминира, но движението срещу валутата не може да се спре

Огромното значение на щатския долар в световните парични и икономически рамки след края на Втората световна война е безспорно.

22.02.2024 7:00 4 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.