НАЧАЛО Други

Защо политиките на Федералния резерв още не са вкарали САЩ в рецесия?

20.03.2024 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо политиките на Федералния резерв още не са вкарали САЩ в рецесия?

Въпреки че лихвените проценти остават на 23-годишен връх, безработицата остава ниска, акциите продължават да достигат рекордни стойности и няма признаци за предстояща рецесия. Това състояние на ситуацията предизвиква недоумение сред икономистите.

Традиционно, когато Федералният резерв повишава лихвените проценти, за да се бори с инфлацията, това увеличава риска от рецесия. В исторически план икономиката на САЩ често изпада в спад под тежестта на нарастващите разходи по заемите. Тази закономерност обаче не се прояви в настоящия сценарий.

Устойчивостта на американската икономика в условията на високи лихвени проценти е поразителна. Икономистите отдават тази устойчивост отчасти на изключително ниските лихвени проценти по ипотечните кредити, осигурени от собствениците на жилища по време на пандемията.

Драстичните намаления на лихвените проценти от страна на Фед доведоха до почти нулеви лихвени проценти по време на пандемията, което позволи на собствениците на жилища да си осигурят изгодни ипотечни условия. Освен това през последните години много американци поддържат стабилни семейни финанси.

Председателят на Фед Джером Пауъл подчерта значението на агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на централната банка, дори признавайки, че то може да предизвика дискомфорт у някои американци. Пауъл призна, че очакванията са били за увеличаване на безработицата, което е често срещана последица от подобни парични политики, но това не се е случило.

Този озадачаващ икономически феномен от решаващо значение предпази американците от тежките икономически последици на рецесията.

Един от съществените фактори, допринасящи за тази устойчивост, е това, което икономистите наричат “златните белезници” на ниските лихви по ипотечните кредити. Лихвите по ипотечните кредити, силно повлияни от решенията на Фед за лихвените проценти, останаха забележително ниски благодарение на рязкото увеличаване на броя на купуваните жилища по време на пандемията. Собствениците на жилища, които са си осигурили ипотечни кредити при исторически ниски лихвени проценти, едва ли ще се откажат от тях, дори и при повишаване на лихвените проценти.

Въпреки очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Фед, отразени в икономическите прогнози от декември, настоящите ниски лихвени проценти по ипотечните кредити служат като значителен възпиращ фактор за собствениците на жилища, които обмислят да ги продадат.

Друг фактор, допринасящ за стабилността на икономиката, е силното финансово състояние на потребителите. Плащанията за стимулиране на икономиката и намалените разходи за услуги по време на пандемията укрепиха спестовните сметки на много американци. Освен това стабилността на пазара на труда, характеризираща се с ниски нива на безработица и увеличение на заплатите, допълнително укрепи финансите на потребителите.

Анализаторите очакват Фед да запази основния си лихвен процент на предстоящото заседание през март, отразявайки наблюдаваната стабилност и устойчивост на икономиката в условията на високи лихвени проценти.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Какво мисли съоснователят на PayPal за въздействието на изкуствения интелект

Питър Тийл, известен като съосновател на PayPal и видна фигура в технологичната индустрия, неотдавна изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект (AI) върху различни умения.

19.04.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.