Home

Защо Биткойн е по-добра инвестиция от златото

17.06.2024 12:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо Биткойн е по-добра инвестиция от златото

Последната година, особено в началото на 2024 г., беше проспериращ период за притежателите на Биткойн (BTC).

От началото на 2023 г. най-голямата криптовалута по пазарна капитализация е нараснала с 307%. Този забележителен ръст може да се отдаде на катализатори като одобрението на спот борсово търгувани фондове (ETF) и халвинга през април.

Интересното е, че златото също се движи близо до рекордно високи нива. Биткойн и злато често се сравняват, но криптовалутата все повече се разглежда като по-добрият избор за инвестиция.

Съществуват прилики между Биткойн и злато, главно в техния недостиг. Софтуерът на Биткойн налага твърдо ограничение на предлагането от 21 милиона монети, което отразява крайното количество злато в земната кора. Този недостиг повишава цените, тъй като търсенето се увеличава, което прави двата актива привлекателни като средства за съхранение на стойност с течение на времето. Освен това и двете имат полезност: злато в бижута и някои промишлени приложения и Биткойн като децентрализирана дигитална мрежа, улесняваща евтини глобални транзакции.

Биткойн обаче има ясно предимство пред златото. Въпреки че предлагането на злато остава потенциално разширяващо се с повишено търсене, както е посочено от продължаващите усилия за добив, таванът на предлагането на BTC от 21 милиона монети не може да се промени. Това фиксирано предлагане прави Биткойн устойчив на инфлационен натиск, който засяга стоки като златото.

Освен това дигиталната природа на BTC подобрява неговата практичност. За разлика от златото, което е обемисто и трудно за разделяне или транспортиране, Биткойн лесно се разделя на по-малки единици и може да се търгува дигитално, което го прави по-гъвкав за ежедневна употреба и съхранение.

По отношение на инвестиционните резултати Биткойн значително изпревари златото. Само през последните пет години цената на биткойн скочи със 718%, надминавайки далеч увеличението на златото от 73% през същия период, въпреки икономически сътресения като пандемията и опасенията за инфлацията.

Гледайки напред, докато сравненията между Биткойн и злато ще продължат, криптовалутата изглежда е готова да предложи превъзходни инвестиционни възможности през следващите години поради присъщия си недостиг, дигитална полезност и стабилно представяне.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн проби $66,000 и продължава да върви нагоре

Биткойн (BTC) отново се върна на бичия път, като се приближи до ключовата бариера от $70,000.

19.07.2024 19:03 1мин. четене

Биткойн може да продължи нагоре, ако задържи това ниво на подкрепа

Аанализаторът Бенджамин Коуен предполага, че вероятността Биткойн (BTC) да отбележи значително ценово повишение ще нарасне, ако успее да надмине ключова пълзяща средна.

19.07.2024 17:30 1мин. четене

Близнаците Уинкълвос даряват $1 милион в Биткойн, за да подкрепят борбата за Сената срещу Елизабет Уорън

На 18 юли Тайлър Уинкълвос, съосновател на крипто борсата Gemini, обяви забележително политическо дарение на стойност $500,000 в BTC в подкрепа на кампанията на Джон Дийтън за Сената в Масачузетс.

19.07.2024 14:30 1мин. четене

Биткойн и Етериум опции на стойност $1.8 милиарда изтичат днес

Днес изтича срокът на валидност на опции за Биткойн (BTC) и Етериум (ETH) на стойност близо $1.8 милиарда, което поражда очаквания за засилване на пазарните сътресения.

19.07.2024 14:06 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.