НАЧАЛО Биткойн

Защо Биткойн и крипто пазарите спаднаха вчера?

14.09.2022 9:56 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо Биткойн и крипто пазарите спаднаха вчера?

Последната актуализация на индекса на потребителските цени е с 20 базисни пункта по-нисък от 8.5% през миналия месец, но надхвърли очакванията за спад до 8.1%.

Инфлацията в САЩ намалява за втори пореден месец. 

Във вторник Бюрото за трудова статистика публикува последния доклад за индекса на потребителските цени. Според него през август цените на стоките са се повишили с 8.3% на годишна база. 

Стойността от 8.3% надхвърли очакванията на икономистите за спад до 8.1%. Все пак има понижение от 20 базисни пункта спрямо данните за юли. Индексът на потребителските цени се повиши с 0.1% на месечна база. Според доклада най-голям принос за увеличението на всички позиции имаха нарастващите разходи за подслон, храна и медицински грижи. Същевременно цените на бензина отбелязаха спад.

Пазарите реагираха на доклада

Пазарите реагираха на новината с объркване и паника. Фючърсите на S&P500, Dow Jones и Nasdaq се сринаха преди отварянето на американските пазари. Биткойн също претърпя рязък спад в отговор на доклада, като стигна дъно от около $20,060. Етериум спадна до около $1,560. От Santiment споделиха в туит за корелацията между фондовия пазар и криптовалутите след актуализацията на CPI.

Инфлацията е основен проблем за домакинствата в САЩ и по света през тази година, тъй като страните се борят с повишаването на цените във всички области. Един от основните фактори за това е повишаването на цените на енергията, което отчасти се дължи на санкциите, наложени вследствие на инвазията на Русия в Украйна.

Тъй като цените на стоките се повишиха, централните банки по света реагираха, като повишиха лихвените проценти в опит да ограничат инфлацията. В САЩ Федералният резерв посочи, че ще заеме ястребова позиция в края на 2021 г., което предизвика паника на крипто и световните пазари. 

Оттогава Фед повиши лихвените проценти многократно до сегашните нива между 2.25% и 2.5%. Банката на няколко пъти посочи, че се стреми към ниво на инфлация от 2%, а председателят на централната банка Джером Пауъл предупреди, че предстоят още “болки” по време на речта си в Джаксън Хоул миналия месец, което може да означава, че на хоризонта се задават нови повишения. Очаква се Пауъл да обяви още едно повишение със 75 базисни пункта на заседанието на FOMC през следващата седмица.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Достигна ли Биткойн дъно? Ето какво мислят анализаторите


Промяна в пазарната динамика

През последните месеци пазарите обръщат голямо внимание както на данните на Федералният резерв, така и на индекса на потребителските цени. Тъй като Фед се ангажира с плана си за повишаване на лихвените проценти, нарастващите стойности на инфлацията предизвикват сътресения на пазарите. Това е така, защото повишаването на лихвените проценти оскъпява разходите за заемане на пари, което обикновено вреди на рисковите активи, тъй като инвеститорите бягат към традиционните валути като долара. Например, когато през юни индексът на потребителските цени достигна 40-годишен връх от 9.1%, Биткойн и Етериум претърпяха резки разпродажби. 

Когато обаче данните за инфлацията се понижиха, активи като Биткойн се повишиха. По подобен начин, донякъде контраинтуитивно, инвеститорите реагираха положително на последното повишение на лихвените проценти от страна на Фед. Това вероятно се дължи на факта, че повишението със 75 базисни пункта беше по-ниско, отколкото някои първоначално се опасяваха. През цялата тази година във финансовите среди се говореше за потенциални повишения със 100 базисни пункта. 

Разклатената макроикономическа среда, повишаването на цените и ястребовото настроение на Фед са едни от основните фактори за продължилия месеци спад на цените на криптовалутите. 

През ноември 2021 г. глобалната пазарна капитализация на криптовалутите надхвърли $3 трилиона, като други пазари достигнаха исторически върхове. Днес пространството е на стойност по-близо до $1 трилион.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Ръст на транзакционната активност в мрежата на Биткойн, въпреки значителния FUD

Пропускателната способност на блокчейна на Биткойн надхвърли 90% след халвингът, което се дължи на приемането на нови стандарти и увеличаването на обема на транзакциите.

21.06.2024 21:30 1 мин. четене

Меме криптовалута продължава да върви надолу, след като наскоро достигна историческо дъно

Меме криптовалутата Degen (DEGEN) отбеляза забележителен спад в цената, след като между 18 и 19 юни показа признаци на възстановяване.

21.06.2024 20:45 1 мин. четене

14-ият най-богат човек в света коментира Биткойн в социалните мрежи

Майкъл Сейлър, съосновател на MicroStrategy, наскоро популяризира Биткойн пред Майкъл Дел, изтъквайки положителните му характеристики.

21.06.2024 20:31 2 мин. четене

Microstrategy притежава Биткойн за почти $15 милиарда

Наскоро MicroStrategy придоби допълнително 12,000 BTC между април и края на юни 2024 г., с което общият им брой достигна приблизително 226,331 Биткойн токена на стойност близо $15 милиарда

21.06.2024 20:11 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.