НАЧАЛО Биткойн

Защо Биткойн и крипто пазарите спаднаха вчера?

септември 14, 2022 9:56 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо Биткойн и крипто пазарите спаднаха вчера?

Последната актуализация на индекса на потребителските цени е с 20 базисни пункта по-нисък от 8.5% през миналия месец, но надхвърли очакванията за спад до 8.1%.

Инфлацията в САЩ намалява за втори пореден месец. 

Във вторник Бюрото за трудова статистика публикува последния доклад за индекса на потребителските цени. Според него през август цените на стоките са се повишили с 8.3% на годишна база. 

Стойността от 8.3% надхвърли очакванията на икономистите за спад до 8.1%. Все пак има понижение от 20 базисни пункта спрямо данните за юли. Индексът на потребителските цени се повиши с 0.1% на месечна база. Според доклада най-голям принос за увеличението на всички позиции имаха нарастващите разходи за подслон, храна и медицински грижи. Същевременно цените на бензина отбелязаха спад.

Пазарите реагираха на доклада

Пазарите реагираха на новината с объркване и паника. Фючърсите на S&P500, Dow Jones и Nasdaq се сринаха преди отварянето на американските пазари. Биткойн също претърпя рязък спад в отговор на доклада, като стигна дъно от около $20,060. Етериум спадна до около $1,560. От Santiment споделиха в туит за корелацията между фондовия пазар и криптовалутите след актуализацията на CPI.


Инфлацията е основен проблем за домакинствата в САЩ и по света през тази година, тъй като страните се борят с повишаването на цените във всички области. Един от основните фактори за това е повишаването на цените на енергията, което отчасти се дължи на санкциите, наложени вследствие на инвазията на Русия в Украйна.

Тъй като цените на стоките се повишиха, централните банки по света реагираха, като повишиха лихвените проценти в опит да ограничат инфлацията. В САЩ Федералният резерв посочи, че ще заеме ястребова позиция в края на 2021 г., което предизвика паника на крипто и световните пазари. 

Оттогава Фед повиши лихвените проценти многократно до сегашните нива между 2.25% и 2.5%. Банката на няколко пъти посочи, че се стреми към ниво на инфлация от 2%, а председателят на централната банка Джером Пауъл предупреди, че предстоят още „болки“ по време на речта си в Джаксън Хоул миналия месец, което може да означава, че на хоризонта се задават нови повишения. Очаква се Пауъл да обяви още едно повишение със 75 базисни пункта на заседанието на FOMC през следващата седмица.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Достигна ли Биткойн дъно? Ето какво мислят анализаторите


Промяна в пазарната динамика

През последните месеци пазарите обръщат голямо внимание както на данните на Федералният резерв, така и на индекса на потребителските цени. Тъй като Фед се ангажира с плана си за повишаване на лихвените проценти, нарастващите стойности на инфлацията предизвикват сътресения на пазарите. Това е така, защото повишаването на лихвените проценти оскъпява разходите за заемане на пари, което обикновено вреди на рисковите активи, тъй като инвеститорите бягат към традиционните валути като долара. Например, когато през юни индексът на потребителските цени достигна 40-годишен връх от 9.1%, Биткойн и Етериум претърпяха резки разпродажби. 

Когато обаче данните за инфлацията се понижиха, активи като Биткойн се повишиха. По подобен начин, донякъде контраинтуитивно, инвеститорите реагираха положително на последното повишение на лихвените проценти от страна на Фед. Това вероятно се дължи на факта, че повишението със 75 базисни пункта беше по-ниско, отколкото някои първоначално се опасяваха. През цялата тази година във финансовите среди се говореше за потенциални повишения със 100 базисни пункта. 

Разклатената макроикономическа среда, повишаването на цените и ястребовото настроение на Фед са едни от основните фактори за продължилия месеци спад на цените на криптовалутите. 

През ноември 2021 г. глобалната пазарна капитализация на криптовалутите надхвърли $3 трилиона, като други пазари достигнаха исторически върхове. Днес пространството е на стойност по-близо до $1 трилион.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

Защо дейността в блокчейна на Luna Classic е спаднала значително?

Дейността в блокчейна на Luna Classic е спаднала значително, след като тя наложи 1,2% данък върху транзакциите, свързани с токените, които се изгарят от предлагането.

септември 26, 2022 9:59 1 мин. четене

Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и Solana (SOL): готови за отскок?

Крипто анализатор, който предвиди края на бичия пазар на криптовалути, сега прогнозира големи отскоци за Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и Solana (SOL).

септември 25, 2022 18:38 1 мин. четене

Етериум (ETH) не е ценна книга, подчерта CEO-то на Ripple

Главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус заяви, че крипто портфолиото му включва Етериум (ETH). 

септември 25, 2022 17:36 1 мин. четене

XRP: Анализатор разглежда какво предстои за актива покрай делото

Популярен крипто анализатор прогнозира големи печалби за криптовалутата на блокчейн компанията Ripple – XRP.

септември 25, 2022 16:02 1 мин. четене