НАЧАЛО Други

Защо акциите на технологичните компании спадат?

октомври 29, 2023 17:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо акциите на технологичните компании спадат?

Миналата седмица технологичните акции отбелязаха значителен спад, навлизайки във фаза на корекция поради разочароващите отчети за приходите на големите световни компании.

Индексът Nasdaq Composite, който е предимно технологичен, спадна с 4.1% в сряда и четвъртък, отбелязвайки най-значителния двудневен спад за годината. От юли насам индексът е спаднал с 12%.

Основното внимание беше привлечено от отчетите за приходите на Alphabet (GOOGL) и Meta Platforms (META). Въпреки че и двете компании надхвърлиха очакванията, възникнаха опасения относно разходите за облачни услуги и реклама.

Главният изпълнителен директор на Amazon.com, Анди Джаси, внесе известен оптимизъм, като изрази ентусиазъм относно бъдещето на изкуствения интелект. Очевидно е обаче, че ентусиазмът на инвеститорите по отношение на големите технологии е намалял.

Ето основните изводи от отчетите за технологичните компании през изминалата седмица:

  • Смесено представяне на облачните услуги: Alphabet, въпреки че отчете приходи и печалба, които надхвърлиха прогнозите на Уолстрийт, отбеляза спад от над 10%.

Фокусът беше върху по-слабото от очакваното представяне на Google Cloud, като увеличението на приходите с 22% до $8.4 милиарда не отговори на прогнозите с около $200 милиона.

  • Постиженията на Google в областта на изкуствения интелект и пазарният облачен дял: Очакваше се Google да използва опита си в софтуера за изкуствен интелект, за да увеличи пазарния си дял в облака. Въпреки това Google Cloud не успя да оправдае очакванията. За разлика от това, подразделението на Microsoft за изчисления в облак Azure надхвърли очакванията, като отбеляза ръст от 28 %.
  • Amazon Web Services (AWS): AWS, водещият доставчик на облачни услуги, отбеляза по-бавен растеж в сравнение с конкурентите си. Продажбите се увеличиха с 12.3% до $23.1 милиарда, което съответства на прогнозите на Уолстрийт. Главният изпълнителен директор Джаси изрази увереност в големите поръчки, получени в края на тримесечието, които се очаква да се отразят в резултатите за четвъртото тримесечие.
  • Ръст на рекламата: Alphabet и Meta отчетоха стабилен ръст в основния си бизнес – онлайн рекламата. Приходите от реклами в Google Search нараснаха с 11%, а тези в YouTube – с 12%. Приходите от реклама на Meta нараснаха с впечатляващите 28%.
  • Въздействие на изкуствения интелект върху компаниите: Генеративният изкуствен интелект е ключова област за Microsoft, Meta, Alphabet и Amazon. Тя изисква значителен капитал и работна ръка, особено квалифицирани програмисти. Стремежът на Meta към ефективност доведе до намаляване на броя на служителите с 24%, но сега AI налага увеличаване на капиталовите разходи и наемането на служители.
  • AI инициатива на IBM: Инициативата WatsonX на IBM за подпомагане на големи компании с проекти в областта на AI показа обещаващи резултати. Компанията съобщи за резервации в размер на “ниски стотици милиони долари” за проекти, свързани с AI, през септемврийското тримесечие.
  • Възстановяване на пазара на персонални компютри: Силните резултати на Intel за третото тримесечие доведоха до скок на акциите на компанията. Въпреки спада на приходите с 8% на годишна база, резултатите бяха в горния край на прогнозите.

Intel също така сигнализира за завръщане към растеж на приходите през четвъртото тримесечие.

В перспектива всички погледи са насочени към Apple за представянето на обновени лаптопи Mac и предстоящия отчет за приходите, който се очаква да разкрие четвърто поредно тримесечие на спад на приходите. Представянето на iPhone 15 също ще бъде в центъра на вниманието.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.