НАЧАЛО Други

Задава се най-големият срив в историята на фондовия пазар според експерт

02.04.2024 13:45 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Задава се най-големият срив в историята на фондовия пазар според експерт

В условията на сложни геополитически и икономически промени в световен мащаб, като например неотдавнашния спад на китайските фондови пазари, някои фактори могат да окажат низходящ натиск върху търговията със суровини, според прозренията на старши анализатора на Bloomberg Майк Макглоун.

По-специално, макар че общата възвръщаемост от 10% на S&P 500 допринесе за близо 1% ръст на Bloomberg Commodity Spot Index през първото тримесечие, отслабването на резултатите в Китай породи опасения за потенциални рискове през 2024 г., както подчерта Макглоун в неотдавнашна публикация на 28 март.

Разпространяват се опасения за възможен срив от 30%. Изоставането на акциите в Китай, ключов потребител на суровини, в съчетание с понижаващата се доходност на държавните облигации, може да предизвика обрат, подобен на случилото се на други развиващи се пазари, когато те нарушиха търговските си отношения с основни експортни партньори като САЩ и Европа, особено на фона на геополитическото напрежение с Русия.

Макглоун отбеляза още, че неотдавнашните рекордни стойности на златото в сравнение с повечето суровини, които се връщат към нивата отпреди пандемията, съответстват на очакванията му за дефлация след наблюдаваните през 2022 г. скокове на ликвидността и цените, което е сигнал за преминаване към значително икономическо пренастройване.

Освен това Макглоун изтъкна опасенията си относно суровия петрол West Texas Intermediate (WTI) и медта, които е възможно да достигнат най-високите си стойности за 2024 г. през първото тримесечие. Той предположи, че евентуална корекция на американските акции може да предизвика по-широко пренастройване, което евентуално да доведе до значителен спад с до 30% на цените на суровините.

Струва си да припомним, че Макглоун по-рано предупреди за неблагоприятното въздействие на ескалиращото геополитическо напрежение и други влиятелни фактори върху суровините, което допринесе за достигането на нов исторически връх при златото и за силното бичо рали при Биткойн.

Дългогодишната му прогноза за предстоящо икономическо пренастройване датира от юни 2023 г., когато той наблегна на продължаването на дефлационната тенденция, отбелязвайки началото на това, което той определи като едно от най-значимите икономически пренастройвания в последно време.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Ще присъстват ли европейски държави на срещата през 2024 година?

Годишната среща на върха на БРИКС, планирана за края на тази година, се очаква да се проведе през втората половина на лятото, следвайки модела от предишните години.

17.04.2024 12:00 2 мин. четене

Доларът достигна 5-месечен връх – как се отрази това на другите валути

Индексът на щатския долар (DXY) наскоро достигна петмесечен връх, подкрепен от неочаквано добрите данни за продажбите на дребно в САЩ, докато ключови валути като японската йена и британския паунд бяха подложени на натиск за понижение.

17.04.2024 9:00 2 мин. четене

Google ще инвестира над $100 милиарда в изкуствен интелект

Подразделението за изкуствен интелект на Google, ръководено от главния инженер Хасабис, обяви безпрецедентна инвестиция в размер на над $100 милиарда в изкуствен интелект (AI).

17.04.2024 8:00 1 мин. четене

БРИКС: Важно съобщение от Иран и Китай

Китай и Иран, които са членове на алианса БРИКС, са твърдо обединени на фона на последните събития.

17.04.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.