Home

Уорън Бъфет продава акции за десетки милиони от тази китайска компания

18.06.2024 8:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Уорън Бъфет продава акции за десетки милиони от тази китайска компания

Напоследък Berkshire Hathaway намалява дела си в BYD, най-големия китайски производител на електромобили, в който компанията на Уорън Бъфет е дългосрочен инвеститор.

На 17 юни Хонконгската фондова борса публикува документ, от който става ясно, че фирмата е продала 1.3 милиона акции на BYD на стойност $39.8 милиона и сега контролира само 6.9% от своя дял от 7%.

През 2008 г. Berkshire Hathaway придоби приблизително $225 милиона акции на BYD за около $230 милиона. Тази инвестиция бе изключително печеливша, като се има предвид ръстът, който отбеляза индустрията за електрически превозни средства, особено в Китай.

На свой ред това доведе до покачване на цената на акциите на BYD с почти 600% до исторически връх в сравнение с 2008 г., като Berkshire се отътва от половината от позициите си между 2022 г. и 2023 г.

Въпреки това, ако собствеността спадне под 6%, трябва да се подаде заявление съгласно правилата на Хонконг.

Ходът на Бъфет да се освободи от акции на BYD в Berkshire Hathaway вероятно е бил повлиян от напрежението между САЩ и Китай. Както и при разпродаването на акциите на Taiwan Semiconductor, това може да се тълкува като усилие на Бъфет да намали експозицията си към Китай.

Бъфет посочи две причини за продажбата на акциите на BYD – експоненциалния им растеж и търсенето на по-доходоносни начини за инвестиции. Освен това може да се заключи, че при силно конкурентната среда в производството и маркетинга на електромобили 30-кратното увеличение на стойността на акциите сигурно е накарало Бъфет да постъпи по друг начин с тях.

Освен това стратегията на Бъфет не е благоприятна за инвестиции в BYD поради факта, че компанията е от друга държава, а именно Китай, което е в разрез със стила му да работи с базирани в САЩ компании в сектори, които вече познава добре.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Джъстин Сън реагира на твърденията за лонг позицията му в Биткойн

Джъстин Сън, основател на TRON (TRX) и главен съветник на Huobi, отговори на слуховете за инвестициите си в Биткойн в публикация в социалните мрежи.

12.07.2024 19:30 1мин. четене

Крипто търговията ще надхвърли $100 трилиона до края на годината според доклад

Глобалната търговия с криптовалути е на прага на значителен ръст, като прогнозите на CoinWire сочат, че до края на 2024 г. обемът на сектора ще надхвърли $108 трилиона.

12.07.2024 19:00 1мин. четене

БРИКС: Страни от съюза ще изпреварят икономиката на САЩ до 2075 г. според Goldman Sachs

Goldman Sachs прогнозира, че до 2075 г. членки на БРИКС ще притежават едни от най-големите икономики в света. 

12.07.2024 18:30 1мин. четене

Сенатори настояват за забрана на търговията с акции от членовете на Конгреса

Група двупартийни американски сенатори се застъпи за законодателство, което да попречи на членовете на Конгреса да търгуват с акции.

12.07.2024 17:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.