НАЧАЛО Други

Волатилността на японската йена изглежда притеснителна

03.05.2024 20:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Волатилността на японската йена изглежда притеснителна

Йената, която в момента е на най-ниската си точка от 1990 г. насам, преживя най-значителното си седмично колебание на цената от 2022 г. насам, а Японската централна банка се намеси на пазара за първи път от 1998 г. насам.

Трейдърите спекулират, че тази седмица интервенцията е била многократна, като данните сочат, че японските официални лица може да са похарчили близо $60 милиарда в тези усилия, което е сравнимо с намесите им през септември и октомври 2022 г.

Пазарните наблюдатели твърдят, че неотдавнашните интервенции са се случвали в периоди на ниска ликвидност, а с поредицата от официални празници в Япония и Обединеното кралство – най-големия център за валутна търговия – има потенциален прозорец за по-нататъшни действия.

Японските власти запазиха строга конфиденциалност относно дейността си, което подхранва атмосферата на несигурност. Експертите предупреждават, че намесите са планирани от към времеви диапазон, за да имат най-голямо въздействие върху пазарната психология.

Неотдавнашното рязко покачване на курса на долара спрямо йената породи опасения. По време на японския празник в понеделник доларът достигна 34-годишен връх, след което рязко се оттегли. По подобен начин в сряда доларът преживя внезапни и значителни колебания, което допринесе за повишаване на пазарната тревожност.

Дългосрочното обезценяване на йената, обусловено от ниските японски лихвени проценти в сравнение с други големи икономики като САЩ, облагодетелства японските износители, но увеличи разходите за внос. Въпреки рисковете от интервенция инвеститорите са склонни да запазят позициите си спрямо йената поради значителните курсови разлики.

Спекулантите запазват мечи позиции по отношение на японската валута, а волатилността на йената се повиши след интервенциите на Банката на Япония през 2022 г., което оказва влияние върху управлението на риска за централните банки и компаниите, като същевременно предоставя изгодни възможности за търговците.

Екстремната волатилност, на която станахме свидетели в понеделник и сряда, подчерта характера на търговията с валута с високи залози, при която значителни движения могат да се развият в рамките на минути, потенциално оформяйки кариери и финансови резултати.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.