НАЧАЛО Други

Войната в Европа и нейното въздействие върху еврото

септември 11, 2023 17:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Войната в Европа и нейното въздействие върху еврото

В края на февруари 2022 г. Русия започна инвазия в Украйна, отбелязвайки значителен конфликт на прага на Западна Европа, напомнящ събитията от Втората световна война.

Войната в Европа и нейното въздействие върху еврото

Последвалите санкции срещу Русия и нейните ответни мерки хвърлят сянка върху стойността на еврото. Тези продължаващи икономически, политически и социални сътресения, съчетани с непоколебимата подкрепа на Европа за Украйна, доведоха до низходяща тенденция за еврото, като го тласнаха до двугодишно дъно спрямо щатския долар.

Освен това рязкото нарастване на търсенето на долара като сигурен актив в тези бурни времена, заедно с несигурната геополитическа обстановка, само засилиха спада на еврото.

Продължаващо въздействие на войната върху еврото

Към септември 2023 г. конфликтът в Украйна продължава, без да се вижда видимо разрешение. Интензивността на битката за Украйна, съчетана с близостта на Западна Европа до зоната на конфликта, продължава да натежава върху стойността на еврото спрямо другите световни валути, особено спрямо щатския долар.

Външната политика на САЩ и влиянието ѝ върху еврото

Стойността на еврото е тясно свързана с външнополитическите решения на САЩ. Западна Европа и САЩ споделят ключов съюз чрез НАТО, създаден през 1949 г., за да гарантира колективната сигурност срещу бившия Съветски съюз.

Макар че Съветският съюз вече се е разпаднал, агресията на Русия спрямо Украйна придаде ново значение на НАТО. Нарастването на военната подкрепа за Украйна повдига перспективата за потенциален конфликт с участието на съюзници от НАТО, тъй като уставът на организацията предвижда, че нападението срещу един член представлява нападение срещу всички.

Предвид близостта на войната до страните от НАТО и ескалиращата реторика от страна на Русия, позицията на САЩ спрямо НАТО и Русия играе ключова роля.

Балансиране на отношенията с Китай

В допълнение към отношенията си с Русия САЩ трябва да балансират и отношенията си с Китай. През февруари 2022 г. Русия и Китай сключиха внушителен съюз, характеризиращ се с безграничен ангажимент. Докато фокусът на Русия остава върху Украйна, стремежът на Китай към обединение с Тайван представлява значителна заплаха за световния мир.

Освен това, като втора по големина икономика в света и основен търговски партньор на Европа, влиянието на Китай върху икономическия пейзаж на Европа е значително. Следователно външната политика на САЩ ще определя в голяма степен бъдещите отношения на Европа с Китай и тази динамика ще намери отражение на валутните пазари.

Потенциално въздействие на валутата на БРИКС

Икономическите последици от конфликта в Украйна и последвалите го санкции подтикнаха страните от БРИКС, включващи Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка и техните съюзници, да проучат възможността за създаване на единна валута.

Целта на този ход е да се оспори доминиращата роля на щатския долар в световната търговия. Неотдавнашни случаи, като например закупуването от Китай на саудитски суров петрол в юани и уреждането от Индия на енергийни сделки с членове на ОПЕК в рупии, подчертават тази промяна.

Ако валутата на БРИКС, подкрепена със злато, се реализира, това би могло значително да промени световния икономически ред, намалявайки значението на долара. Позицията на Европа по този въпрос ще бъде от решаващо значение, като може да внесе допълнителна волатилност на валутния пазар.

Дилемата на еврото: да се адаптира или да отпадне

Европа е изправена пред критичен момент по отношение на позицията си за потенциална валута на БРИКС. Ако Европа се присъедини към този нов финансов инструмент, това може да доведе до повишена волатилност на валутния пазар. И обратното, ако Европа запази лоялността си към САЩ, използването на валутата на БРИКС при трансгранични транзакции може да допринесе за намаляване на влиянието на долара и еврото.

Ориентиране в бъдещето на еврото в условията на променящи се геополитически вълни

Въвеждането на еврото бележи значителна промяна на валутния пазар в началото на века. Появата на валутата на страните от БРИКС обещава по-нататъшна трансформация през следващите години.

Европа трябва да вземе ключови решения, които ще определят нейното икономическо бъдеще, докато геополитическият пейзаж претърпява сеизмични промени. Вследствие на това се очаква волатилност на валутната двойка евро/долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.