НАЧАЛО Други

Вижте как изглежда портфолио за $11 милиарда в 8 акции

29.04.2024 22:00 5 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Вижте как изглежда портфолио за $11 милиарда в 8 акции

Бил Акман, известна фигура в инвестиционните среди, контролира Pershing Square Capital Management, създадения от него хедж фонд, който управлява активи на стойност близо $11 милиарда.

Известен като инвеститор активист, Акман е натрупал богатството си, придобивайки значителни дялове в компании, застъпвайки се за стратегически промени с цел увеличаване на стойността за акционерите.

Това, което отличава Акман от колегите му в сферата на хедж фондовете, е неговият целенасочен подход. Першинг Скуеър обикновено се концентрира върху няколко избрани холдинга, обикновено около осем до дванадесет компании, които запазва за дълъг период от време. Фондът се насочва към висококачествени северноамерикански предприятия с голяма пазарна капитализация, стабилни парични потоци и ограничени рискове от спад. Тази стратегия донесе забележителен успех на Акман, като Pershing Square постигна 31% годишна възвръщаемост през последните пет години, значително надхвърляйки резултатите на индекса S&P 500.

Нека се запознаем с особеностите на портфейла на Pershing Square към края на 2023 г. и да проучим основанията на Акман за тези инвестиции.

1. Chipotle: 22%

Chipotle Mexican Grill (NYSE: CMG) представлява най-големият дял в портфейла на Pershing с приблизително 825,000 акции на стойност над $2.4 милиарда. Акман инициира позицията си в Chipotle през 2016 г. след период на опасения за безопасността на храните, които доведоха до значителен спад в цената на акциите.

Акман приписва впечатляващия растеж на Chipotle на непоколебимия ѝ ангажимент към качеството на храната и оперативното съвършенство. През 2023 г. компанията постига 14% увеличение на приходите, което води до солидно 38% увеличение на цялостната печалба на акция (EPS). Акман е особено окуражен от 8-процентния скок на продажбите на Chipotle в една и съща верига магазини и 26-процентното разширяване на маржовете, което показва значителен потенциал за растеж.

Наскоро Chipotle обяви разделяне на акциите в съотношение 50 към 1, с което отбеляза важен етап в своята тригодишна история.

2. Hilton: 17%

Pershing поддържа значителна позиция в Hilton Worldwide Holdings (HLT), като притежава 9 милиона акции на стойност близо $1.9 милиарда. Акман инициира инвестицията си в Hilton в края на 2018 г. и значително увеличи дела си в разгара на пандемията, очаквайки възстановяване на търсенето на пътувания.

Акман оценява Hilton като висококачествен бизнес, ръководен от умел управленски екип. През 2023 г. Hilton регистрира 17% увеличение на приходите и забележително 27% увеличение на коригираната печалба на акция. Акман изтъква впечатляващите нива на печалба на компанията, надхвърлящи с 59% стойностите отпреди Ковид пандемията, което отчасти се дължи на 13% ръст на средния дневен приход от стая. Той също така подчертава увеличаването на пазарния дял на Hilton като положителен показател за бъдещото представяне.

3. Restaurant Brands International: 16%

Pershing Square държи значителна позиция в Restaurant Brands International (QSR), като притежава над 23 милиона акции на стойност $1.7 милиарда. Компанията, която е собственик на известни марки като Burger King, Popeyes, Firehouse Subs и Tim Hortons, е част от портфейла на Pershing от 2012 г. насам.

Акман е оптимист за дългосрочните перспективи за растеж на Restaurant Brands, особено като се има предвид намалената й оценка. Глобалните продажби на компанията нарастват с 12% през 2023 г., което води до 16% увеличение на печалбата на акция. Акман приветства фокуса на компанията върху модела на франчайзинг на роялти, очаквайки възможности за устойчив растеж през следващите години.

4. Alphabet (акции клас C): 14%

Значително допълнение към портфейла на Pershing през 2023 г. е Alphabet (GOOG). Pershing придоби 9.4 милиона акции от клас C на стойност $1.5 милиарда, позовавайки се на атрактивна оценка, обусловена от възприетите погрешни схващания за възможностите на компанията в областта на изкуствения интелект (AI).

През 2023 г. основният рекламен бизнес на Alphabet демонстрира постоянен растеж, като приходите нараснаха с 10%, а печалбата на акция – с 27%. Акман очаква по-нататъшно разширяване на маржовете, подхранвано от силата на платформите за търсене и YouTube на Google, както и от растежа на услугите на Google Cloud.

5. Canadian Pacific Kansas City: 11%

Взимайки пример от инвестиционния наръчник на Уорън Бъфет, Акман демонстрира доверие в северноамериканските железници. Pershing Square притежава 15 милиона акции на Canadian Pacific Kansas City (CP), оценени на над $1.2 милиарда.

6. Howard Hughes Holdings: 11%

Pershing Square държи значителен дял в Howard Hughes Holdings (HHH), с близо 19 милиона акции на стойност $1.2 милиарда, което представлява 38% дял от собствеността. Акман е оптимист за перспективите на строителния предприемач, особено за собствеността му върху планирани общности (master-planned communities – MPC).

През 2023 г. Howard Hughes Holdings постигна рекордни печалби от MPC, което се дължи на силното търсене на нови жилища на фона на недостига на запаси от жилища за препродажба. Въпреки че бизнес моделът може да изглежда сложен, предназначен да генерира възвръщаемост за продължителни периоди, Акман остава уверен в способността му да създава дългосрочна стойност.

7. Alphabet (акции клас А): 6%

В допълнение към акциите от клас C, Pershing Square притежава 4.3 милиона акции от клас А на Alphabet (GOOGL) на стойност $693 милиона. Тези акции, които дават право на глас, представляват подобна инвестиционна теза като акциите от клас C.

8. Lowe’s: 3%

Бивша част от портфейла на Pershing Square, дяловете на Lowe’s (LOW) бяха изцяло продадени към момента на годишния отчет на хедж фонда през февруари. Акман поддържаше дял в Lowe’s от 2018 г. насам, което му донесе значителни печалби на обща стойност $1.8 милиарда. Решението за излизане от позицията бе обяснено с макроикономическите условия, предизвикателствата в индустрията и повишените рискове от спад.

Чрез стратегически подбор на компании със силни фундаментални показатели и потенциал за растеж Акман продължава да насочва Pershing Square към устойчив успех в динамичния инвестиционен пейзаж.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance разкри инвестиция в децентрализирана борса от втори слой

Подразделението за рисков капитал на водещата по обем на търговия борса за криптовалути в света представи нова инвестиция в протокол за децентрализиран обмен (DEX).

22.05.2024 23:00 2 мин. четене

Web3 социална медия набира финансиране в размер на $150 милиона

Екипът, който стои зад Web3 платформата за социални медии Farcaster, е набрал $150 милиона финансиране, ръководено от Paradigm, с участието на A16z crypto, Haun Ventures, USV, Variant, Standard Crypto и други.

22.05.2024 21:30 1 мин. четене

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Министър-председателят на Япония призовава за реформи на капиталовите пазари

В сряда японският министър-председател Фумио Кишида направи публично обръщение, насочено към привличане на чуждестранни инвестиции, като обеща по-нататъшни реформи на капиталовите пазари и се застъпи за управлението на активи по време на реч пред събрание на глобални инвеститори в Токио.

22.05.2024 20:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.