НАЧАЛО Други

Федералният резерв и влиянието му върху централните банки по света

29.04.2024 11:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Федералният резерв и влиянието му върху централните банки по света

Световните финансови пазари преоценяват очакванията си за корекции на лихвените проценти, тъй като Федералният резерв на САЩ се бори с продължаващите предизвикателства, свързани с инфлацията, което предизвиква каскаден ефект върху другите големи централни банки в света.

Последните данни за инфлацията в САЩ доведоха до корекции в прогнозите за намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), Английската централна банка (АЦБ) и Фед. Въпреки различната динамика на инфлацията представителите на ЕЦБ и АЦБ усещат натиска на американския пазар.

Очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ се промениха значително, като сега търговците предвиждат намаление с около 0.7 процентни пункта спрямо по-ранните прогнози за 0.88 пункта. По подобен начин очакваното намаление на лихвените проценти на АЦБ е ревизирано надолу до 0.44 процентни пункта от първоначалните прогнози за 1,72 пункта. Тази корекция съответства на намалените очаквания за ФЕД, от който се очаква да запази лихвените проценти на сегашните им високи равнища.

Различията в насоките на политиката на САЩ и Европа се запазват, а агресивното намаляване на лихвените проценти в други региони може да има непредвидени последици върху валутните курсове, разходите за внос и общата инфлация.

Председателят на Фед Джером Пауъл призна упорито високата инфлация в САЩ, което показва, че може да се наложи разходите по заемите да останат повишени по-дълго, отколкото се смяташе досега. Въпреки че някои трейдъри залагат на повишения на лихвените проценти на Фед, изказванията на Пауъл сигнализират за предпазлив подход към корекциите на паричната политика.

Макар че председателят на ЕЦБ Кристин Лагард и управителят на АЦБ Андрю Бейли подчертават различната динамика на инфлацията в Европа, те намекват за възможно намаляване на лихвените проценти по-късно това лято, което контрастира с графика на Фед.

Централните банки по света се ориентират в икономическия натиск и водят разговори за различията в лихвените проценти. Отслабването на йената спрямо долара поставя инфлационни предизвикателства пред Японската централна банка (ЯЦБ), което я подтиква към предпазливост при корекциите на лихвените проценти.

Затягането на глобалните финансови условия, повлияно от политиката на САЩ, оказва влияние върху пазарите на облигации в световен мащаб, като 10-годишните германски бундове отразяват движенията в американските държани ценни книжа.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън остава оптимист за низходящата траектория на инфлацията, посочвайки разходите за жилища като съществен фактор. Същевременно централните банки в различни държави възприемат различни подходи, като някои задържат лихвените проценти стабилни, а други правят неочаквани корекции в отговор на инфлационния натиск.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.